Доверието на потребителите се покачва през юли

594
Доверието на потребителите се покачва през юли

През юли 2011 г. общият показател „доверие на потребителите" се покачва с 1.3 пункта, което се дължи изцяло на повишеното доверие на градското население с 1.9 пункта, съобщават от НСИ.

При населението в селата показателят бележи спад от 0.5 пункта.

Последната анкета показва намаляване на негативизма в оценките на потребителите по отношение на настоящото развитие на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца.

По-благоприятни в сравнение с три месеца по-рано са и оценките на потребителите по отношение на изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца. Традиционно мненията са, че цените са се повишили, но усещанията на потребителите за „повишение" са по-слаби в сравнение с изразените мнения през април т.г.. „По-слаби" са и инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца песимизмът също намалява. Очакванията се изместват към по-умерените оценки - от „рязко ще се увеличи" към „слабо ще се увеличи" или „ще остане на същото ниво", като балансовият показател се понижава с 6.5 пункта.

Очакванията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през следващите дванадесет месеца обаче като цяло са по-неблагоприятни в сравнение с изразените мнения преди три месеца.

По отношение на собствените си финанси потребителите остават песимисти. Макар през юли населението в селата да подобрява оценката си за състоянието на бюджета на домакинството с един пункт, това не може да компенсира влошаването на показателя от 10.2 пункта, регистрирано при предходната анкета (през април 2011 г.). При финансите на градските домакинства влошаването е постепенно и плавно - средно с 1.4 пункта на тримесечие от октомври м.г. насам.

Лекото подобрение на някои показатели като оценка на настоящата икономическа ситуация в страната в контекста „подходяща - неподходяща за спестяване" или намерения за покупки на предмети с дълготрайна употреба през следващите дванадесет месеца се дължи изцяло на градското население.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg