Доверието на потребителите се понижава с 5.5 пункта през юли

466
Доверието на потребителите се понижава с 5.5 пункта през юли

През юли 2007 г. показателят на “доверие на потребителите” се понижава с 5.5 пункта спрямо априлското си равнище, като намалението при градското население е 7.0 пункта, а при селското - 2.6 пункта.

Като цяло, юлската анкета регистрира повишаване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите, в сравнение с изразените мнения три месеца по-рано, съобщават от Националния статистически институт.

Оценките на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца, а така също и очакванията им за следващите дванадесет месеца са по-неблагоприятни, като намалението на балансовите показатели спрямо априлското наблюдение е съответно 2.0 и 8.4 пункта.

Повишаване на песимизма у потребителите се отчита и при оценките за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната, а така също при очакванията им за следващата една година. Наблюдението регистрира и повишени очаквания по отношение на безработицата през следващите дванадесет месеца.

През юли потребителите продължават да считат, че потребителските цени се покачват. Оценката за „инфлацията през последните дванадесет месеца” има най-висока стойност, като балансът на мненията е 61.7%, а увеличението му, в сравнение с три месеца назад, е 10.9 пункта. Същевременно по-негативни са и очакванията, свързани с изменението на потребителските цени през следващите 12 месеца – плюс 12.8 пункта увеличение на баланса.

Спрямо мненията на потребителите, изразени през април, последната анкета на НСИ отчита и по-неблагоприятна обща оценка на настоящата ситуация да се правят спестявания, като и намеренията им за следващите дванадесет месеца са в същата посока.
Това е съпроводено с понижение на стойностите на балансовите показатели за очакванията на потребителите относно “разходите за подобрения в дома през следващите дванадесет месеца” и “покупките на кола” през следващите две години.

Показател на доверието на потребителите е средна аритметична на балансите на очакванията за развитието през следващата една година на: финансовото състояние на домакинствата, общата икономическа ситуация в страната, спестяванията на домакинствата и безработицата, като последният баланс се взема с обратен знак.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...