Доверието на потребителите у нас е с 2.2 пункта под януарското си равнище

385
Доверието на потребителите у нас е с 2.2 пункта под януарското си равнище

През април 2008 г. наблюдението на потребителите регистрира засилване на песимизма относно основни икономически процеси и явления в страната, в сравнение с изразените мнения три месеца по-рано, съобщават от Националния статистически институт. Показателят ”доверие на потребителите” е с 2.2 пункта под януарското си равнище, което се дължи изцяло на пониженото доверие при градското население - минус 3.4 пункта.

Оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца, а така също и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-неблагоприятни, като по- голямо влошаване е регистрирано при градското население. По-неблагоприятна през април е и общата балансова оценка за бюджета на домакинствата, която, в сравнение с януари, пада с 1.2 пункта при градското население и с 1.0 пункт при селското население.

Засилва се песимизмът на потребителите и относно настоящата и очакваната икономическа ситуация в страната, като намалението на балансовите показатели спрямо предходното (януарското) наблюдение е съответно 8.1 и 6.9 пункта. През април анкетираните продължават да считат, че цените се покачват. Стойността на балансовия показател (83.8%) е само 4.7 пункта под регистрирания максимум през януари 1997 г., тоест усещанията на потребителите по отношение на настоящата инфлация са твърде силни и тревожни.

Неблагоприятни са и очакванията им за цените през следващите дванадесет месеца - 37.8% очакват те да се покачват с по-бързо темпо, а 42.2% - със същото темпо. Същевременно обаче последната анкета на НСИ регистрира леко повишени очаквания на потребителите по отношение на спестяванията и намерението за покупка на кола през следващите дванадесет месеца.

Положителни са промените и в стойностите на балансовите показатели, свързани със “закупуване или построяване на жилище” и с “разходите за подобрения в дома” през следващите дванадесет месеца.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...