Доверието на потребителите у нас е с 2.2 пункта под януарското си равнище

363
Доверието на потребителите у нас е с 2.2 пункта под януарското си равнище

През април 2008 г. наблюдението на потребителите регистрира засилване на песимизма относно основни икономически процеси и явления в страната, в сравнение с изразените мнения три месеца по-рано, съобщават от Националния статистически институт. Показателят ”доверие на потребителите” е с 2.2 пункта под януарското си равнище, което се дължи изцяло на пониженото доверие при градското население - минус 3.4 пункта.

Оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца, а така също и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-неблагоприятни, като по- голямо влошаване е регистрирано при градското население. По-неблагоприятна през април е и общата балансова оценка за бюджета на домакинствата, която, в сравнение с януари, пада с 1.2 пункта при градското население и с 1.0 пункт при селското население.

Засилва се песимизмът на потребителите и относно настоящата и очакваната икономическа ситуация в страната, като намалението на балансовите показатели спрямо предходното (януарското) наблюдение е съответно 8.1 и 6.9 пункта. През април анкетираните продължават да считат, че цените се покачват. Стойността на балансовия показател (83.8%) е само 4.7 пункта под регистрирания максимум през януари 1997 г., тоест усещанията на потребителите по отношение на настоящата инфлация са твърде силни и тревожни.

Неблагоприятни са и очакванията им за цените през следващите дванадесет месеца - 37.8% очакват те да се покачват с по-бързо темпо, а 42.2% - със същото темпо. Същевременно обаче последната анкета на НСИ регистрира леко повишени очаквания на потребителите по отношение на спестяванията и намерението за покупка на кола през следващите дванадесет месеца.

Положителни са промените и в стойностите на балансовите показатели, свързани със “закупуване или построяване на жилище” и с “разходите за подобрения в дома” през следващите дванадесет месеца.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg