Дребните търговци очакват масови фалити на магазинчета

1112
Дребните търговци очакват масови фалити на магазинчета

Законът за акцизите и данъчните складове задължава и най-дребните търговци на цигари и алкохол да се регистрират по ДДС. Те трябва да имат и разрешително от Агенцията "Митници" за търговия с акцизни стоки. След 30 април търговците в нарушение ще бъдат глобявани.

Закона предвижда глоби от 15 хиляди до 50 хиляди лева и имуществени санкции до 100 хиляди лв. за всеки търговец без разрешително от митниците и без регистрация по ДДС. Санкциите ще се налагат от контролните органи на Агенция "Митници", а глобите ще се събират от служителите на НАП.

"Със запор на банкови сметки, с налагане на обезпечителни мерки, с принудително изпълнение, с всички санкции на закона", съобщи Владимир Мирчев, началник-отдел „Обслужване на клиенти в териториалната дирекция на НАП в Шумен.

Търговците на цигари и алкохол, които досега са били без регистрация по ДДС, защото не са имали необходимите обороти, също няма да могат да работят след 30 април, ако не се регистрират. Целта е оборотите и на най-малките обекти да излязат на светло.

"От друга страна се предполага, че постъпленията от ДДС ще се увеличат и контролът ще бъде засилен в по-голяма степен", допълни Мирчев.

Исмаил от с. Черна върти бизнес повече от 10 години, но няма регистрация по ДДС. Досега е плащал 180 лева лиценз за продажба на цигари и алкохол в общината и около 200 лева патент за търговската си дейност. Казва, че продава алкохол само за вкъщи, а цигарите предлага изпод масата.

"Аз не смятам да се регистрирам. Ще се откажа да продавам алкохол и цигари, защото 50% от хората ги записваме в тетрадката. Аз всеки месец трябва да плащам ДДС, а на хората не го продавам с ДДС. Аз нали трябва да внасям ДДС всеки месец. Те счетоводителите вземат по 300-400 лева, ако си регистриран по ДДС", казва пред bTV Исмаил, собственик на магазин.

И Исмаил, и колегата му от съседен магазин казват, че и сега работят на загуба, а с регистрацията по ДДС разходите им ще скочат поне с 50% и ще фалират.

Дребните търговци очакват промяната да доведе до масови фалити на магазинчета, най-вече по селата.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg