Дружества и посредници сезират КФН за средствата от продажба на права

675
Дружества и посредници сезират КФН за средствата от продажба на права

Публични дружества и инвестиционни посредници са сезирали Комисията за финансов надзор с несъответствие на текстове от Процедурите (приложения) към Правилника на „Централен депозитар” АД, водещи до забавяне на предоставянето за ползване на сумите, получени от продажба на права, във връзка с увеличаване на капитала на публични дружества.

По този повод и с оглед преустановяване и предотвратяване на действия, които увреждат интересите на инвеститорите в ценни книжа, Заместник-председателят на КФН, ръководещ Управление „Надзор на инвестиционната дейност” Димана Ранкова е отправила препоръка по внасянето на необходимите действия за промяна на правилника на Централен депозитар.

Търговията с правата на едно публично дружество, което е в процес на увеличение на капитала трае средно около 10 работни дни, след което инвеститорите получават срок (между 3 и 4 седмици), в които да запишат акциите от увеличението. Междувременно се провежда и аукцион за неизползваните (непродадените) в срока права.

След изтичането на срока за записването, увеличението на капитала трябва да бъде вписано в съда, след което и в Комисията за финансов надзор. Едва тогава инвеститорите могат да ползват средства от продажба на правата.

Нека припомним, че по време на редовна среща на КФН с представители на институциите и участниците на капиталовия пазар бе повдигнат въпросът за случаите на презаписване на емисиите акции при последните първични публични предлагания и възможните неблагоприятни последици за пазара при бъдещи предлагания.

В тази връзка Комисията за финансов надзор съвместно с БФБ –София започна процес за съгласуване на промяна в правилата на борсата, отнасящи се до осъществяване на първично публично предлагане на ценни книжа.

Основната цел е съществуващата сега процедура да се измени и доразвие така, че да бъде максимално обективна и справедлива за всички пазарни участници.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...