ДСБ номинира Светослав Малинов за кандидат-президент

836
ДСБ номинира Светослав Малинов за кандидат-президент

Само два дни след като СДС обявиха своята номинация за кандидат за президент, това направи и ДСБ - другият основен партньор в Синята коалиция. Номинацията е на Светослав Малинов.

Румен Христов срещу Светослав Малинов. Така засега ще изглеждат предварителните отворени избори на Синята коалиция, които трябва да излъчат общия кандидат за президент на дясната опозиция. Тези избори обаче със сигурност няма да се състоят до средата на май. Дотогава ДСБ ще направи вътрешна селекция на кандидатите си за президент и кмет на София.

Светослав Малинов засега е издигнатият от ДСБ, но на 14 и 15 май последователно хората на Костов ще трябва да определят имената за президент и кмет на София, ако има и нови предложения.

Смятам преди всичко да спечеля вътрешните избори, а не да се движа по логиката да се състезавам с когото и да било, каза Малинов по повод номинацията си и допълни: Вече са ми давали на два пъти доверието си. Аз съм участвал, губил съм и съм печелил вътрешни избори в рамките на ДСБ. Ще се опитам да ги убедя, че бих бил един добър кандидат за президент.

Любопитното за Малинов е, че той беше избран за 18-ият български евродепутат, но още не е встъпил в длъжност. Причината е тежката процедура за встъпване в длъжност на него и още 17 евродепутати след промените в Лисабонския договор. Засега номинацията му за президент не е в противоречие с процедурите, смята Малинов: Приоритет са президентските избори и спечелването на президентската институция. Дай Боже да бъдем поставени пред такъв избор. Ще го решим изключително лесно.

След срещата със ръководството на ДСБ, номинираният от СДС Румен Христов каза за опонента си: Светльо Малинов е интелигентен, добре образован човек и ще бъде достоен опонент на тази битка, която ще се състои.

Румен Христов каза, че на срещата с ДСБ не е бил повдигнат въпроса защо тъмносините имат резерви към него:

Работна група на ДСБ и СДС ще подготви политическо обръщение на Синята коалиция и правила, по които да се проведе предварителният отворен вот. От ДСБ ще настояват правилата да са много близки с тези за реалния вот. За да не се допуска двойно гласуване, предложението е в изборите да се участва по постоянен адрес. Секциите ще бъдат на база получени гласове от Синята коалиция на предишните парламентарни избори. Обмисляло се и онлайн подаване на вот.

Номинираният от ДСБ кандидат за президент Светослав Малинов сподели, че отвореният вот съдържа известен риск, ако на него предварително групи от други конкурентни партии се организират и дадат рамо на по-слабия общ кандидат за Синята коалиция, който по-късно лесно да бъде победен на същинските избори. От Синята коалиция обаче смятат предварителния вот за най-демократичния начин за излъчване на кандидат.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg