Дунав мост 2 трябва да е готов до края на 2012 г.

1564
Дунав мост 2 трябва да е готов до края на 2012 г.

„Борим се, стараем се, изцеждам всичко от администрацията, за да може през 2012 г. да има втори Дунав мост и да започне изграждането на 4-лентов път от София до Видин”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред генералния директор на ГД „Регионална политика” Дирк Анер при съвместната им инспекция на площадката на граничния пътен и железопътен мост над река Дунав при градовете Видин и Калафат, информираха от правителствената информационна служба.

Към момента са изпълнени 62% от строителните работи, а пътната карта за въвеждането на обекта в експлоатация предвижда основната конструкция на съоръжението да бъде завършена до края на т. г. и движението по моста да бъде пуснато през октомври 2012 г.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който заедно с министрите Симеон Дянков и Томислав Дончев придружаваше премиера Борисов при проверката, посочи, че са произведени 330 от общо 478-те необходими за връхната конструкция елементи и 300 вече са монтирани. Теглото на един от тях е 240 т.

„Аз съм убеден, че когато направим този мост и 4-лентовия път от София до Видин, ще се върнат и хората, и бизнесът, и интересът към Северозападна България”, заяви министър-председателят. Той съобщи, че е показал на Дирк Анер от вертолет трасетата, планирани за разширение – от Мездра до Ботевград, за което са предвидени 80 млн. евро и чието изграждане започва следващата година, и от Враца до Видин, за което премиерът изрази надежда, че също ще се реализира с евросредства.

По думите на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, по-добрата транспортна достъпност е една от рецептите за привличане на инвестиции. Той посочи, че намерението на правителството е да се комбинират инвестициите в транспортна инфраструктура с инвестициите в квалификация на работната сила и по-добра администрация.

Дирк Анер съобщи, че при обсъждането на Дунавската стратегия много германски и австрийски фирми са заявили интерес да инвестират в региона, но интересът им зависи от добрата трансгранична връзка. Той изрази убеждението си, че Дунав мост 2 и планираните за изграждане инфраструктурни проекти ще дадат голям тласък за икономическото и социалното развитие в Северозападна България и обяви, че в негово лице страната ни има застъпник пред европейските държави за реализирането им.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...