Дунав мост 2 трябва да е готов до края на 2012 г.

1532
Дунав мост 2 трябва да е готов до края на 2012 г.

„Борим се, стараем се, изцеждам всичко от администрацията, за да може през 2012 г. да има втори Дунав мост и да започне изграждането на 4-лентов път от София до Видин”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред генералния директор на ГД „Регионална политика” Дирк Анер при съвместната им инспекция на площадката на граничния пътен и железопътен мост над река Дунав при градовете Видин и Калафат, информираха от правителствената информационна служба.

Към момента са изпълнени 62% от строителните работи, а пътната карта за въвеждането на обекта в експлоатация предвижда основната конструкция на съоръжението да бъде завършена до края на т. г. и движението по моста да бъде пуснато през октомври 2012 г.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който заедно с министрите Симеон Дянков и Томислав Дончев придружаваше премиера Борисов при проверката, посочи, че са произведени 330 от общо 478-те необходими за връхната конструкция елементи и 300 вече са монтирани. Теглото на един от тях е 240 т.

„Аз съм убеден, че когато направим този мост и 4-лентовия път от София до Видин, ще се върнат и хората, и бизнесът, и интересът към Северозападна България”, заяви министър-председателят. Той съобщи, че е показал на Дирк Анер от вертолет трасетата, планирани за разширение – от Мездра до Ботевград, за което са предвидени 80 млн. евро и чието изграждане започва следващата година, и от Враца до Видин, за което премиерът изрази надежда, че също ще се реализира с евросредства.

По думите на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, по-добрата транспортна достъпност е една от рецептите за привличане на инвестиции. Той посочи, че намерението на правителството е да се комбинират инвестициите в транспортна инфраструктура с инвестициите в квалификация на работната сила и по-добра администрация.

Дирк Анер съобщи, че при обсъждането на Дунавската стратегия много германски и австрийски фирми са заявили интерес да инвестират в региона, но интересът им зависи от добрата трансгранична връзка. Той изрази убеждението си, че Дунав мост 2 и планираните за изграждане инфраструктурни проекти ще дадат голям тласък за икономическото и социалното развитие в Северозападна България и обяви, че в негово лице страната ни има застъпник пред европейските държави за реализирането им.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg