Два проекта за фотоволтаичен и ветрови парк в Своге

1123
Два проекта за фотоволтаичен и ветрови парк в Своге

Инвестиционно намерение на немска фирма за изграждане на фотоволтаични и ветрови инсталации на територията община Своге предстои да се внесе в Общинския съвет.

Става дума за съоръжения, които при благоприятно развитие ще бъдат разположени в зелището на село Осеновлаг. В Общината вече са водени неколкократно преговори с представители на фирмата за България.

На поредната среща на общинското ръководство с представителя на фирмата за България е направена презентация на инвестиционното намерение, което представлява проект за съвместна дейност с Община Своге в областта на възобновяемите енергийни източници.

Немската фирма от 20 г. се занимава с вятърна и соларна енергетика и има силно присъствие освен в Германия,така и в Централна Америка, в България, Гърция, Египет, отскоро и в ЮАР. Обектите, които при постигане на договорност ще се изграждат в общината са два.

Единият е на площ 230 дка и с мощност около 11.5 мегавата. Размерът на инвестицията е за 44 млн. евро, от които за общината годишните приходи ще възлизат на около 158 хил. евро в продължение на 25 години. Чрез допълнителни договорености този срок може да бъде удължен за още 10 г. Подобна инвестиция би имала и сериозни социалните аспекти при реализацията на един такъв проект - нови работни места, изградена инфраструктура, ангажиране на местни фирми.

Втория обект се замисля като комбиниран, т.е. ще се използва и слънчева, и вятърна енергия. Инвестицията при него е за 114 млн. евро, като след пускането му в експлоатация община Своге ще може да разчита на 435 хил. евро годишно.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg