Две години успешно партньорство в ТЕЦ „Гълъбово” между AES и българското правителство

839
Две години успешно партньорство в ТЕЦ „Гълъбово” между AES и българското правителство

Две години след първата копка на новата топлоелектрическа централа край Гълъбово е готова стоманената конструкция на котел номер 1.

Това е резултатът от успешното партньорство между американската компания AES и българското правителство, подчертаха Питър Литгоу, мениджър за България на AES и посланикът на Сединените щати у нас Джон Байърли на пресконференция на работната площадка на новата мощност.

Присъстваха и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, областният управител на Стара Загора Мария Нейкова и кметът на Гълъбово Николай Тонев. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че е оптимист за един от най-мащабните и най-скъпите енергийни проекти у нас.

През юни 2009 г. се очаква първият блок на новата топлоелектрическа централа да бъде включен в енергийната система на страната, а блок 2 - шест месеца по-късно. До 2500 ще стигне броят на работниците на строежа в пикови моменти. Сега броят им е 1500. От тях 90 на сто са българи. Новата топлоелектрическа централа в комплекса "Марица Изток", създаден преди половин век, ще има два блока с по 335 мегавата мощност. Проектът е на стойност близо 1.4 млрд. евро и е най-голямата инвестиция на "зелено" в Централна и Източна Европа. Американската компания AES, която е собственик на новата електроцентрала, осигурява 30 процента от общата инвестиция.

Останалата част се кредитира от консорциум от инвеститори. Главен изпълнител е френската компания "Алстом пауър" - един от двата производители на котли в света, които изгарят български лигнитни въглища. Електроцентралата се строи по нов метод, без комини, което ще намали замърсяването на атмосферния въздух в региона. Около 12 процента от инвестицията ще бъде вложена в екоинсталации. Проектът предвижда топлоелектрическата централа на AES да произвежда електроенергия 40 години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg