Две оперативни програми получиха одобрение от ЕК

887
Две оперативни програми получиха одобрение от ЕК

Програмите „Техническа помощ" и „Регионално развитие" получиха положителни оценки за съответствие. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерски съвет на тема усвояването на еврофондовете.

Днес правителството е получило писмото на Европейската комисия, в което се дава положителна оценка на двете оперативни програми.

„Най-големият успех, който се отчита в него, е създаването и пълното функциониране на системата ИСУН, която преди не действаше", отбеляза Дянков. България иначе не можеше да стигне до ресурс от 6.4 млрд. евро. Ние сме единствената страна в ЕС, на която два пъти досега това й беше отказвано, каза още министърът.

Министърът заяви, че може да покаже и предишните две писма, с които бившите управляващи са получили отказ от ЕК. „Мога да покажа писмата отпреди, за да знаете какво е „да" и какво е „не", каза той. Вицепремиерът отбеляза, че целият екип на правителството ще се мобилизира за повече и по-качествени проекти.

Одобрението на системите дава голяма възможност за достъп до свеж финансов ресурс и по-бързо достигане до европейските средства, каза регионалният министър Росен Плевнелиев. Това е колективен резултат, посочи той. По ОП „Регионално развитие" за две години и половина са реално разплатени 20.9 млн. лв. За шест месеца успяхме да разплатим още 70 млн. лв, каза Плевнелиев.

Според министъра на регионалното развитие най-големият проблем е липсата на проекти.

Оттук нататък ще си проличи кои кметове са добри, кои бенефициенти са добри, кои са си подготвили проекти. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференцията

До края на 2010 г. се очаква да бъде разплатен свеж ресурс от 400 млн. лв. Отварят се 13 схеми, така че за година и половина да се утрои сумата на договорите, които ще бъдат подписани, каза той.

Източник: Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg