Две трети от българите са за АЕЦ Белене, показа проучване

1069
Две трети от българите са за АЕЦ Белене, показа проучване

64% от българите са на мнение, че АЕЦ "Белене" по-скоро или категорично трябва да бъде довършена. На противното мнение - че по-скоро или категорично не трябва - са 26%. Това сочат данните от изследване на Агенция Афис.

Те разкриват, че делът на привържениците на АЕЦ "Белене" не е намалял значимо в сравнение с октомври миналата година. Резултатите сочат, че в резултат на аварията във Фукушима промяна в обществените настроение определено има. 43% от анкетираните съобщават, че тя не е повлияла на мнението им по въпроса за построяването на Белене, 37%, че ги е разколебала, а 11% съобщават, че тя е затвърдила предишното им мнение.

72% от пълнолетните българи подкрепят идеята за референдум относно строителството на АЕЦ Белене. На другия полюс са близо 15 на сто, а 13% нямат мнение по въпроса. Половината от всички респонденти (50%) заявяват, че със сигурност биха участвали в допитване на тази тема, ако такова се състои. Други 21% твърдят, че по-скоро биха се включили в референдума. 15% са тези, които по-скоро не биха участвали, а 7 на сто са категорични, че не биха взели участие в такова допитване. Други 7 на сто не са изказали своето мнение. Две трети от деклариращите участие в референдум от този тип (или 66%) биха гласували "За" построяване на централата в Белене, ако се организира референдум по този въпрос. "Против" биха били 24 на сто, или всеки четвърти.

Мненията в полза на Белене са отдавна установени и в значителна степен надскачат партийните разделителни линии. Затова във всяка от парламентарно представените електорални групи привържениците на Белене са повече от противниците. Дори сред симпатизантите на Синята коалиция тези, които са за проекта, са повече от онези, които са против, като съотношението е 45% спрямо 33%. Нещо повече, 50% от синия електорат биха гласували при евентуален референдум "за" Белене, а само 35% - "против". Мнението на ориентираните към управляващата ГЕРБ е близко до това в обществото като цяло: 69% са "за", а 24% - "против". Най-голям скепсис се наблюдава сред привържениците на "Атака" (46% "против"), но и там преобладават съгласните (56%).

Очевидно аварията в Япония е увеличила нуждата от повече информация за ядрената енергетика. На въпроса, каква информация би повлияла положително или отрицателно върху мнението им за проекта АЕЦ "Белене", 80% посочват: "цената на тока след завършването й и 68% - "За механизмите на защита на АЕЦ Белене в сравнение с АЕЦ Фукушима". Сравнително по-слаб интерес има към това, колко реално ще струва строителството сега (56%).

Липсата на адекватна информация за ядрената енергетика въобще се потвърждава от факта, че 70% не знаят в коя страна са произведени реакторите в АЕЦ Фукушима, а 26% правят погрешни предположения (всъщност не е ясно дали е съобщавано, че са американски, произведени от "Дженеръл Електрик").

На въпроса, на кои институции вярват, когато става въпрос за енергийното бъдеще на страната, 71% казват, че изцяло вярват на БАН. Това число е 60% за Министерството на икономиката, 54% за Министерския съвет и 59% за президента. 26% изцяло вярват на посолството на САЩ. Средният дял на изцяло вярващи в оценките на различните неправителствени организации (НПО), които се изказват публично по строителството на АЕЦ "Белене", е 18%. 41% от всички запитани смятат, че народът е този, който трябва да взема окончателните решения, които касаят ключовите проекти на България в сферата на енергетиката. 22 на сто биха делегирали това право на правителството на страната. За други 9% тези решения, трябва да се вземат от Народното Събрание, а се срещат и 2%, според които това трябва да е правомощие на президента. 23% пък са на мнение, че този тип решения трябва да е консенсусно за всички институции.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Todorov
# 0
15:06 | 5 June 2011
Protiv sum,,,,,,,,,,i infoto Wi ne e Verno!!!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg