Двете информационни мрежи на държавата се обединяват

1170
Двете информационни мрежи на държавата се обединяват

До началото на декември 2011 г. трябва да завърши първият етап от процеса на интегрирането на Националната мрежа на държавната администрация (НМДА) и Електронната съобщителна мрежа на ИА ЕСМИС в Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация. Комисия от представители на Министерски съвет, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС) трябва да организира и извърши предаването на активите, документацията и управлението на НМДА от Министерски съвет на ИА ЕСМИС.

По този начин реално стартира изпълнението на Плана за създаване на единна електронна съобщителна мрежа. Очакваните резултати от интеграцията на двете мрежи са оптимизиране на разходите за поддръжка на мрежите и намаляване на разходите на администрациите за електронни съобщителни услуги.

Поемайки управлението на Единната електронна съобщителна мрежа, агенцията се натоварва с нови отговорности и функции, като в същото време успешно прилага политиката на правителството и Плана на Съвета за административна реформа за съкращаване на числеността на държавната администрация.

На фона на появилите се публикации, които оценяват нееднозначно опитите на отделните ведомства чрез промени в устройствените си правилници да следват тази тенденция, ИА ЕСМИС е една от малкото структури, която вече втора година продължава последователно да оптимизира администрацията си.

От октомври 2009 г., до сега агенцията е съкратила своята численост с 31 %. Само от началото на тази година, общият брой на съкратените е 25 души. Паралелно се осъществиха и сериозни структурни промени, които доведоха до намаляване броя териториалните звена на ЕСМИС от 6 на 3, а от там и на броя на директорските позиции. Тази политика ще продължи и занапред, в зависимост от възможностите за извеждане от експлоатация на съобщителни обекти със специално предназначение и предоставянето им на други заинтересовани институции.

Така на практика, последователната оптимизация в ИА ЕСМИС е част от започналата правителствена реформа, която има за цел усъвършенстване на модела на държавната служба и формирането на работеща, динамична и мотивирана администрация. Направените преобразования в агенцията ще отговорят и на по-високите нормативи за численост в администрацията, които ще влязат в сила с новия Класификатор на длъжностите от 01.01.2012 г., който ще промени условията и регламентите за изпълнение на държавната служба.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

Вижте какво заяви Крис Проктър - главен научен директор на Бритиш...