ДВКС временно спря несъответстващо на нормите мляко

608
ДВКС временно спря несъответстващо на нормите мляко

 

 

Инспектори от "Държавен ветеринарно-санитарен контрол" /ДВСК/ в Хасково временно са спрели производството на "Радея мляко" UHT на "Българско сирене" ООД, гр. Хасково, съобщиха от НВМС. Причината е несъответствие между съдържанието на продукта и етикетировката му.

Продуктът съдържа растителни мазнини, което е обозначено върху етикета. Според регламент на ЕС в продукт, върху етикета на който е изписано "мляко", не може да има такива мазнини. Надписът "Радея мляко" не съответства и на проекта за етикет в технологичната документация на продукта, върху който трябва да пише "млечен продукт краве прясно мляко". Според инспекторите от ДВСК допуснатото несъответствие води до заблуда на потребителите за съдържанието на продукта.

Наличните в предприятието два тона от произведеното "Радея мляко" са поставени под възбрана. Ветеринарните инспектори са разпоредили количествата в търговската мрежа да бъдат изтеглени, за да се предотврати по-нататъшна заблуда на потребителите за съдържанието на продукта. Производството и пускането му на пазара може да бъде възобновено след поставяне на етикет, съответстващ на неговото съдържание.

На производителя е съставен акт по чл. 7, ал. 2 от Закона за храните, който гласи, че "Етикетирането, представянето и рекламирането на материали и предмети, предназначени за контакт с храни, не трябва да заблуждават потребителите". Санкцията при първо нарушение за юридическо лице е на стойност между 500 и 1000 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg