Двойно ще скочат цените на водните услуги у нас до 5 години

566
Двойно ще скочат цените на водните услуги у нас до 5 години

Почти двойно ще скочат цените на водните услуги у нас до пет години. Тази прогноза направи н.с. д-р Яна Кирилова от Икономическия институт на БАН по време на дискусия „Икономически анализ на водоползването" в рамките на Седемнадесетото честване на Световния ден на водата. Форумът е организиран от МОСВ и НТС по водно дело в партньорство с 15 организации, сред които и Икономическият институт.

Повишаването на цените ще бъде неизбежно, тъй като събираните приходи в момента са крайно недостатъчни за покриване на инвестиционните разходи в сектора, обясни експертът. Средната възвращаемост на вложените средства за водоснабдяване е 80 %, за пречистване - 20 %, а за канализационни услуги - едва около 18 %.

Повишаването на цените на водните услуги, с цел да се запълнят липсите, не може да става без съобразяване с доходите на хората, смята изследователят от Икономическия институт.

В заложените програми от мерки за подобряване качество на водата до 2015 г. са предвидени близо 10 млрд. лв. Освен събираните приходи, средства за изпълнението на предвидените проекти могат да се набавят и от Оперативна програма „Околна среда". Въпреки това, изпълнението на част от предвидените мерки ще бъде отложено за след 2015 г., защото средствата не достигат.

В тези условия с приоритет трябва да са проектите за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води, заради поетите от страната ни ангажименти към ЕС. Изискванията към България са до края на тази година всички градове с население над 10 000 души да са изградили свои пречиствателни станции, а до края на 2014 г. това да стане и в селищата с население от 2 000 до 10 000 души. Ако не изпълним тези изисквания, страната ни ще понесе санкции, припомни експертът от Икономическия институт на БАН.

Основният проблем е, че инвестиционните разходи за пречиствателни станции у нас надхвърлят неколкократно тези в Европа. Ако за изграждането на пречиствателна станция в 50-хиляден град в Германия са изразходвани 4 млн. евро, то такъв проект за селище в България с 10 хил. жители е на стойност 12 млн. евро.

Вторият проблем е, че построените пречиствателни станции с пари от ЕС не работят ефективно заради проектантски грешки. За да се компенсира това, част от заделените средства по Оперативните програми могат да се пренасочат за изграждане на системи за намаляване на загубите от водоползването.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg