Двойно увеличение на хората, работещи без трудови договори

512
Двойно увеличение на хората, работещи без трудови договори

Близо 6 000 души са работили без трудови договори у нас за изминалата 2011 г., което е два пъти повече от констатираните подобни нарушения през 2010 година, съобщиха за БТА от пресслужбата на Главна инспекция по труда.

По данни на инспекцията през миналата година са били извършени 53 195 проверки, като са били инспектирани 37 566 предприятия. Констатирани са били над 235 хиляди нарушения на трудовото законодателство.

Сумата от глобите от влезли в сила наказателни постановления, наложени от инспекторите, надхвърля 15.5 млн. лева.

Междувременно последното решение на Европейския съд в Люксембург от вчера засяга именно трудовото законодателство и гласи, че подновяването на срочни трудови договори може да бъде оправдано с нуждата от заместване, даже ако тази нужда е честа и дори постоянна. Ако е необходимо, може да се провери дали не се злоупотребява с използването на тези последователни срочни договори, като се отчете техния брой и тяхната обща продължителност, пише още в решението на Европейския съд.

Решението на съда е взето след жалба на германската служителка Бианка Кючук, която работи като деловодител в Околийския съд на Кьолн, Германия и в продължение на единайсет години с нея са сключени общо 13 срочни трудови договора. Г-жа Кючук изтъква пред Съда по трудови спорове в Кьолн, Германия, че последният й трудов договор се е превърнал в договор за неопределено време поради липса на обективна причина, която да оправдава ограничаването му във времето.

Действително, при общо тринадесет сключени последователно и без прекъсване срочни трудови договори за период от единадесет години, изобщо не можело да става дума за временна нужда от заместващ персонал. Всеки случай трябва да се преценява с оглед на обстоятелствата, смята съдът.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...