Дянков: Акцизът върху горивата няма да бъде намален

1488
Дянков: Акцизът върху горивата няма да бъде намален

Акцизът върху горивата не може да бъде намален, защото в момента сме на минималните нива, смята финансовият министър Симеон Дянков.

От Минитерството на финансите днес бе представено становище на ЕКОФИН по повод завишените цени на горивата на международните пазари, което гласи:

„Във връзка със ситуацията на глобалните енергийни пазари, председателството на ЕС потвърди становището на икономическите и финансовите министри на ЕС, изразено в споразумението от Манчестър от 9 септември 2005 г. относно завишените цени на горивата.

Конкретно в изявлението се посочва, че деформиращи фискални и други интервенции, предхождащи необходимото приспособяване към пазарите, следва да бъдат избягвани.

На днешното си редовно заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси министрите потвърждават, че когато се предприемат краткосрочни мерки за намаляване на въздействието на повишените цени на горивата върху най-уязвимите слоеве на населението, следва да се избягва ефектът на пазарно изкривяване.

Отделно от всякакви краткосрочни мерки, министрите подчертават важността на структурните реформи, имащи за цел да направят европейската икономика по-устойчива на икономически трусове".

От своя страна по тази тема депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков заяви на брифинг в централата на СДС:

„Големият печеливш от високите цени на горивата е правителството, защото то се опита да изпълни приходната част на бюджета от акцизите върху горивата и съответно от ДДС, за да се калкулират в бюджета едни приходи, които да се използват като разходи в предизборната кампания".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Христо Христов
# 0
10:03 | 16 March 2011
Ми по същата логика аз съм пушач. Искам да се намали ДДС и акциза на цигарите, защото искам да си пуша. Като знам, че реалната себестойност на една кутия цигари е под 1 лев, защо да давам по 5 лева за цигари само заради акциз и ДДС. Особено в тази криза, когато нямаме пари, а? Някой да ми обясни каква е разликата тук между бензин и цигари?
ебаниаминист
# 1
16:03 | 15 March 2011
... долно* *Съдържанието на коментара е коригирано, заради нецензурно съдържание
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...