Дянков: България е една от малкото страни в ЕС, която засега се справя добре

1091
Дянков: България е една от малкото страни в ЕС, която засега се справя добре

Депутати от ляво и дясно обвиниха правителството, че не предприема мерки за стимулиране на ръста и заетостта по време на обсъжданията на Национална програма за реформи в Народното събрание.

В програмата по думите на Корнелия Нинова от „Коалиция за България“ имало само две положителни неща – пенсионната реформа и строежа на магистрали.

Левицата критикува плановете на правителството за Сребърния фонд, докато Мартин Димитров от „Синята коалиция“ се обяви против планираното преместване на администрации в градове извън столицата и обвини правителството в бездействие по проблема с растящата безработица.

„Националната програма на реформи не е краткосрочен или антикризисен план, а дългосрочен план за действие по заложените задачи в стратегия Европа 2020“, отговори от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде БГНЕС.

Въпреки този си дългосрочен характер, българската програма за реформи предвижда по-голям процент от посочените реформи (70%) да бъдат изпълнени до 2015 година, като работата вече е започнала по ¾ от всички тях, заяви министърът.

Бюджетната позиция на България през изминалите месеци отчита подобрение спрямо предходната година, като към края на март тази година дефицитът по консолидирания бюджет на касова основа е 0.9% от БВП.

По предварителни данни за месец април се очаква значително превишаване на приходите над разходите и излишък от около 440 милиона лева, което ще подобри допълнително бюджетното салдо.

С тези предварителни данни към края на април бюджетната позиция на страната ни ще бъде на дефицит от едва 0.2-0.3% от БВП, посочи Дянков. По думите му това означава, че спрямо отчетения дефицит за първите 4 месеца за 2011 година дефицитът на консолидираната фискална програма на България се е свил повече от наполовина.

Фискалното подобрение се дължи изцяло на по-доброто изпълнение на приходите и в частност на ръста на постъпленията от косвени данъци, заяви Симеон Дянков.

Финансовият министър цитира и заключения от току-що приключила техническа визита на Международния валутен фонд (МВФ).

"Фискалната политика е в крак с плановете за постигане на заложената за 2012 година цел за фискален дефицит. Реформите за повишаване на събираемостта на ДДС дават заслужаващи поздравления и резултати. Неотдавнашната пенсионна реформа ще донесе значителни икономии от 4% от БВП, но ще трябва да се търси и решение за увеличаващия се фискален натиск на разходите за здравеопазване в средносрочен аспект", цитира Дянков заключенията на МВФ. Банковата система остава добре капитализира, ликвидна, печеливша и с ефективен банков надзор, продължи цитата финансовият министър.

Заключенията не означават непременно, че всичко е розово според Симеон Дянков, но от гледна точка на фискална политика, банкова политика, бюджетна политика България е една от малкото страни в ЕС, която засега се справя добре.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg