Дянков: България с най-добра данъчна политика на Балканите

1018
Дянков: България с най-добра данъчна политика на Балканите

Запазихме ниското данъчно облагане и ще държим ниски данъчните ставки, обяви финансовият министър Симеон Дянков позицията на кабинета по време на кръглата маса с бизнесмени в хотел Шератон.

Той обяви, за особено ползотворно постигането на диалогичност по отношение на мерките на кабинета с представителите на работодателите и синдикатите в тристранния съвет, като особено благоприятни за инвеститорите Дянков посочи, постигнатите показатели у нас по отношение на корпоративния данък - от 10 %, и ДДС от 20 %. За сравнение Дянков даде за пример нивата на тези данъци в Гърция, корпоративен - 25 %, ДДС 23 % .

В Румъния корпоративен - 16 % и ДДС, което става 24 %. Според Дянков на Балканите България осигурява в рамките на ЕС най-добрата данъчна политика. В своето изложение той очерта, приоритетите на страната за подпомагане на българския и чуждестранния бизнес у нас, както и кои ще са приоритетните области за правителството до края на мандата му.

Сред успешните политики Дянков посочи постигането на бързото връщане на ДДС, и се позова на данните, че до днес невърнатото ДДС у нас е на стойност 248 млн. лв., докато на същата дата за миналата година, то е било около 400 млн. лв.

Финансовият министър коментира, че се върви към облекчени бизнес реформи за инвеститорите от клас А, а в перспектива това трябва да се постигне за средния и дребния бизнес. Според него ще се създадат предпоставки включително и законови, за благоприятни концесионни режими за пристанища и летища у нас.

Правителството ще работи за по-добра инфраструктура в страната, което ще включва логистичните и транспортни системи по време на 4-годишния мандат на кабинета. Ще се поощрява производството, вкл. чрез подпомагане на малките и средни производители, каза Дянков. Ще се премахват спирачките, за да се постигне по-голяма прозрачност на бизнеса.

В тази връзка, успешно върви борбата с престъпността и сивата икономика. Не на последно място Дянков се спря на реформата в държавната администрация. Той припомни, че преди половин година е поръчан анализ за оптимизация на министерствата и на 8 юли ще бъде докладвано, какви мерки трябва да бъдат предприети за подобряване на нейната работа.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

TOMA
# 0
15:06 | 28 June 2010
Дянко в смешник ,,,,, данъчните не могат да те консултират какво дължиш по данъчната ти регистрация , та видите ли нашите данъчни били с най-добрата данъчна политика...........Това са глупости,,глупости на търкале................Дянков --искам ти оставката бе сине майчин...............срам и позор за българия си...................
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg