Дянков: Бюджетните приходи ще са 1 млрд. по-малко

958
Дянков: Бюджетните приходи ще са 1 млрд. по-малко

Около 1-1.2 млрд. по-малко приходи в бюджета за 2010 г. прогнозира Министерството на финансите. От друга страна износната част на икономиката започва да се развива доста активно, както сме прогнозирали. Очакваме, че тя може да дръпне доста рязко и в други сектори на производство, каза министърът на финансите Симеон Дянков.

В близките дни ще се сравнява анализът на Министерството на финансите и на браншови организации. Ако икономиката тръгне нагоре, три до шест месеца след това се виждат и промените в приходната част, каза той.

Министерството на финансите е намерило начин да направи намаление на разходите във ведомствата с 10 %, обяви министърът.

„Като финансов министър съм доволен от приходите от Агенция "Митници" през последните осем месеца", коментира вицепремиерът. Събраното ДДС е над 100% от планираните приходи. Събираемостта от акцизите на алкохола върви по план, но при събирането на акцизите от цигари и горива "все още е борба". Смятаме, че в следващия месец рязко ще видим подобрения в приходите с модернизацията на системата на агенция "Митници", заяви Дянков.

Агенция „Митници" излиза от списъка на най-корумпираните и най-неефективните институции, посочи министърът на финансите Симеон Дянков. Анализ на „Трансперънси интернешънъл" е наредил митниците на едно от първите места в тази отрицателна класация миналата година, заедно с енергийният сектор, МВР, съдебната система.

Вицепремиерът съобщи, че събираемостта процентно се увеличава, но потреблението спада и затова има нулев растеж, но на фона на кризата това е успех.

След събранието на финансовите министри на европейските страни, което ще се проведе в четвъртък и петък тази седмица, и на което ще се разгледат и одобрят оценките и мнения на ЕК за конвергентните програми, ще се вземе решение кога да кандидатстваме за ЕРМ 2.

 Ако оценката за конвергентната ни програма е положителна и ако се отчете, че сме били честни при ревизията на харчовете на държавата за предишната година, то има шанс и може веднага след това да се мисли, кога е оптималното време да кандидатстваме за "чакалнята на еврозоната", допълни Дянков

Източник: бТВ, Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg