Дянков дал на прокурор доклад за милиони, преведени на БЕХ

677
Дянков дал на прокурор доклад за милиони, преведени на БЕХ

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е дал на прокуратурата докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който се посочва, че необосновано 700 милиона лева от държавния бюджет са преведени на Българския енергиен холдинг от предишните управляващи.

300 милиона от тях са разходвани по проекта „Белене". Останалите 400 милиона са били отпуснати за осъществяване на инвестиционни намерения, сред които оздравяване на „Топлофикация-София". В отговор бившият министър-председател Сергей Станишев каза, че трябва да се прави разлика между пари от бюджета и средства от фискалния резерв.

Защо се купува оборудване за атомната централа „Белене", преди още да е създадено съвместното дружество между НЕК и германската фирма RWE, което да изгради новата ядрена мощност. Защо в момент на глобална икономическа криза парите на българския данъкоплатец се харчат за реализиране на проект с неясен финансов модел и без анализ на икономическата му рентабилност?

Българските граждани трябва да знаят по какъв начин са изхарчени парите им от данъците, които ние се опитваме да събираме. Ето защо докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция вече е предаден, както казах, на прокуратурата, а освен това на 23 ноември 2009 година аз възложих на Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши допълнителна проверка на Българския енергиен холдинг, също и на Националната електрическа компания относно начина за използване на отпуснатите от кабинета „Станишев" 700 млн. лв., подчерта Дянков

Аз действително съм изненадан от такава манипулация, на която станахме свидетели. Искам да припомня само, че миналата година държавният бюджет, за който стана дума, в условия, когато финансите и икономиките на много страни вече се сриваха, приключи фискален бюджетен излишък над 3 процента от БВП, посочи от своя страна бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев. Пожелавам и на сегашното правителство да постига подобни резултати поне през 2010 година, когато от 1 април господин Дянков заяви, че кризата ще бъде вече преодоляна.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg