Дянков: Движещите механизми на икономиката се промениха

923
Дянков: Движещите механизми на икономиката се промениха

Основните цели на фискалната политика на България се запазват. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков при представянето на проекта за актуализация на бюджета за 2010 г. Надявахме се на подобрение във фискалната перспектива. Това не се случи. А ситуацията в някои страни около България, като Гърция, е нестабилна, отбеляза министърът. По думите му фискалната политика в България е адекватна на кризата.

"Един от основните мотиви за предложената актуализация е продължаващият спад във вътрешното търсене", каза министър Дянков. Ревизираните прогнози за 2010 г. предвиждат ръст на икономиката от около 1%.

Според него се очаква по-песимистично развитие на приходите - спадът при вноса се отразява в намаление на постъпленията на ДДС от внос, а плавното увеличаване на износа води до постепенно нарастване на данъчен кредит от износителите, поясни още Дянков.

Икономическата криза през 2008-2009 г. коренно промени движещите механизма на икономиката и тя се ориентира към растеж, базиран на износ, който подобрява външните баланси, отбеляза Симеон Дянков. Финансовият министър смята, че се очертава допълнителен натиск върху разходите, като има в преди възникналите необезпечени задължения от предходни години, които не са били разчетени за 2009 г.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2010 г., е увеличен от 2.7 млрд. лв. на 3.5 млрд. лв., а максималният размер на държавния дълг, който не може да бъде надвишаван към края на 2010 г., е увеличен от 12.2 млрд. лв. на 12.5 млрд. лв., информира още Дянков. Според него минималният размер на фискалния резерв от 6.3 млрд. лв. е намален на 4.5 млрд. лв. Дянков отбеляза обаче, че резервът запазва нивата си от 2007 г., като се предвижда дефицитът да бъде до 3.8 на начислена основа.

При предложената актуализация на бюджета се запазва отношението между преки и косвени данъци, като в същото време предлагаме увеличаване с 800 млн. лева на средствата за социални плащания за сметка на намалена държавна администрация.

„Представеният днес за актуализация бюджет е необясним за мен, защото само до преди няколко месеца министърът на финансите обяснява, че този, който мнозинството гласува в края на м.г., е най-добрият бюджет в ЕС", коментира лидерът на Коалиция на България Сергей Станишев. „Няма как да се обясни разумно защо при промяна на икономическата прогноза с 3% от БВП се заявява, че приходите ще намалеят с 2 млрд. лв".

Той се възмути от междуфирмената задлъжнялост, която се е увеличила три пъти, като същевременно няма нито дума за разнопосочните сигнали от страна на правителството към икономиката, към инвеститорите по отношение на данъчната политика.

Източник: БНР, БГНЕС, бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg