Дянков: ЕБВР не познава местната флора и фауна

1997
Дянков: ЕБВР не познава местната флора и фауна

Още около 3 500 до 4 000 бюрократи ще бъдат съкратени. До момента са съкратени 12 % от общо 20-те %, заложени за съкращение. До края на годината ще бъдат съкратени още 4%. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Дянков обясни, че за момента съкращенията ще излязат по-скъпи, защото, когато някой излиза от държавната администрация щедро получава по 10-20 заплати. Само за тази и миналата година от административни съкращения вече са спестени 90 млн. лв. Когато цялото оптимизиране стане факт, спестените средства ще бъдат около 200 млн. лв. Предстои среща с КТ "Подкрепа", на която Дянков ще представи Пакта за финансова стабилност. "Просто им представям пакта и ги убеждавам защо той е добра идея. Вчера имахме прогрес - от КНСБ казаха, че поне едната от трите стъпки - за дефицита, е добра идея, така че има някакъв прогрес. Надявам се и с "Подкрепа" да тръгнем по този път" каза Дянков.

На форума по представянето на доклада на ЕБВР за развитието на икономиките в региона, в който оперира банката, Дянков се отчете за успешните и неуспешни реформи на кабинета. Като положителни страни той определи инвестициите в инфраструктурата, запазването на най-ниското данъчно бреме в ЕС, пенсионната реформа, а като неуспешни за момента - здравната реформа. Продължението на тази реформа предстои да се случи, заедно с образователната, въвеждането на електронното правителство. "Колкото повече излизаме от кризата, толкова по-трудно ще става да се правят реформи", каза вицепремиерът.


Според него, ЕБВР залага 1% по-нисък ръст от правителството, защото е по-консервативна и не знае "местната флора и фауна". Предстои среща с Европейската банка, на която ще бъдат обсъдени капиталовите пазари и фондовата борса. Дянков обясни, че след законовите промени, следва промяна и по отношение на борсата и централния депозитар, които да работят по-добре съвместно. До две седмици финансовият министър ще представи визия в Министерски съвет на развитие на капиталовия пазар. "Към борсата има огромен интерес. Шест различни инвеститори досега са представили техния интерес и сме имали първоначални, неофициални, разбира се, разговори", добави той. Дянков се надява до края на годината да се избере инвеститорът.

ЕБВР предвижда по-добри резултати за българската икономика и призовава да се подновят реформите. Прогнозираният растеж на БВП е 2,6%. В последната си прогноза за регионалната икономика, публикувана в края на януари банката посочва, че са се очертали признаци на обръщане на тенденцията, включително увеличаване на износа, добър туристически сезон и перспективи за силни резултати в селското стопанство. В доклад на ЕБВР се отчита, че банковият сектор в България е понесъл добре глобалната криза, доказвайки, че е добре капитализиран и регулиран.

Докладът за прехода, изготвен от ЕБВР за 2010 г. отчита постигнатия от България напредък в намаляването на административната тежест върху предприятията и в усилията за справяне с корупцията. В същото време се призовава да се подобрят начините за разрешаване на търговски спорове и процедурите по несъстоятелност, както и реформите в съдебната система.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

До sion
# 0
18:03 | 22 March 2011
Много си зле брато.За такива като теб(хора които искат да взимат без да дават) няма място в България.Направи като слабите - емигрирай и живей "щастливо".
sion
# 1
11:03 | 22 March 2011
Ти добре че я познаваш..Недоносен очилат плъх.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg