Дянков: Финансовите правила не ограничават политиците

948
Дянков: Финансовите правила не ограничават политиците

Стриктните правила за финансова стабилност не ограничават политиците, а ги дисциплинират. Необходими са ясни и законово подплатени принципи за спазване на фискална дисциплина, които да гарантират възстановяването на икономиката при излизане от кризата и да намаляват рисковете при бъдещи кризи. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на публична лекция във Факултета по държавно управление „Джей Еф Кенеди" на Харвардския университет.

Когато в Европейския съюз започва да се води дебат за нуждата от по-стриктни общоевропейски правила, българското правителство излезе с идеята за пакт за финансова стабилност, посочи Дянков.

Той представи пред студентите трите мерки в проекта, които обхващат ограничаване преразпределителната роля на държавата, гарантиране на балансирана бюджетна позиция и въвеждане усложнен механизъм за промяна на преките данъци чрез квалифицирано парламентарно мнозинство.

Един от уроците на кризата е, че когато общоевропейските правила не са залегнали и в националните законодателства, то няма гаранция че ще бъдат спазвани, каза по време на лекцията си Симеон Дянков. Българският финансов министър подчерта, че идеята е мерките от Пакта за финансова стабилност да залегнат в Конституцията на страната. Екипът на българското Министерство на финансите вече е започнало консултации с представените в парламента политически сили, включително опозиционните партии.

Последните три правителства на България установиха приемственост във фискалната политика на страната ни, отбеляза Дянков. Стремежът към подържане на ниски данъци, нисък държавен дълг и недопускане на големи дефицити осигуриха на България сравнително безболезнено преминаване през кризата. Поради исторически причини страната е била в лоша изходна позиция при влизането си в Европейския съюз и сега пред правителството стои задачата за постигане на средноевропейските стандарти на живот. Добрите ни макроикономически показатели предполагат по-бързо възстановяване и напредък, ако бъдещите правителства продължат да водят дисциплинирана финансова политика, каза Дянков. На пръв поглед идеята за конституционно заложени финансови правила е радикална, но на България и трябват смели и успешни решения.

Когато става въпрос за икономическата сигурност на държавата, политиците трябва да преодолеят някои от традиционните различия по между си, подчерта Дянков в Харвард. България излиза стабилна от кризата, стои добре в регионален план и има добро бъдеще каза още вицепремиерът.

По-късно министър Дянков се срещна с представители на бизнеса от щата Масачузетс на вечеря, дадена в негова чест. Вицепремиерът представи възможностите за инвестиции в страната ни и ролята на България като експортно ориентирана икономика с достъп до пазарите в Европейския съюз и Близкия изток.

На 2 март министър Дянков ще посети Орландо, където му предстоят срещи с финансовия екип на метрополията и Комисията за икономическо развитие. По-късно вицепремиерът ще посети българският културен център и българската църква в града. За 18 часа местно време е предвидена среща с българските общности от Орландо, Тампа, Джаксънвил и околността .

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg