Дянков: Готови сме с бюджета

643
Дянков: Готови сме с бюджета

ДДС трябва да се намали, но единно, а не диференцирано, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред Дарик радио. Той е против диференцираните ставки и смята, че ДДС трябва да се намали нацяло, но не през следващата година. Иначе процентът според него би могъл да стане 18%, дори 16%.

Той не приема и диференцирана ставка в туризма, но това вече е даденост. Иначе оттук-нататък диференциация няма да има.

По думите на Симеон Дянков в Бюджет 2010 не трябва да има промени на данъчната система. Според него целта на плоския данък е да извади наяве сивата икономика и това е една добра система, която съществува в много страни. В Европа има няколко страни, които също са въвели този данък. Според Симеон Дянков ставката на плоския данък не бива да се променя. Според него реално е да се вдигне долният праг за осигуровките на свободните професии, но може да се направи анализ по-нататък и дали би могло да се вдигнат и горната граница на осигуровките.

Искаме да свалим с 2% осигуровките за пенсии, а може и до 3%, каза С. Дянков. Пенсионната възраст трябва да се увеличи и да се изравни между мъжете и жените, каза още вицепремиерът.

Той заяви, че не подкрепя затвора за неплатени осигуровки, защото това е неосъществима идея, след като правната ни система не може да се справи с истинските престъпници. Скептичен съм и към идеята на границата да се спират неплатилите здравни осигуровки, каза Дянков.

Той не иска веднага да се тръгне към много здравни каси, а по-скоро една и над нея да се надградят частни здравни каси за някои по-скъпи болести. За реформата в НАП целта е да се скъса са местната зависимост на данъчните инспектори, каза Дянков като даде пример с Пловдив, където голям бизнесмен е държал целия НАП.

В последните години има една тенденция финансовите комисии да се сливат с банковия надзор, заяви вицепремиерът. Според него няма нужда от отделна Комисия за финансов надзор, а от единен финансов надзор. Кога ще стане това зависи от БНБ и от парламента, заяви Дянков.

Според него определено България е загубила много от замяната на външния дълг от долари с евро - над 1 млрд. лв. По думите му предишният министър на финансите Орешарски е писал доста против тази замяна и се е оказал прав. Сега трябва да се каже защо е било направено това и дали е имало някакъв умисъл, каза Дянков. Ако са сгрешили, ще се окаже, че финансовата политика е била водена от хора, които не са били наясно какво правят.

„Аз съм против държавното финансиране на АЕЦ „Белене", каза Дянков. Ако има частни пари, държавата ще направи регулацията, но е нерентабилно да се строи централата от държавния бюджет, каза министърът на финансите.

Той каза, че идната седмица бюджетът влиза в парламента. За тази година на нас ни липсват 10 млрд. лв. и това означава, че бюджетът ще бъде по-малко с 6-8 млрд. лв. от тази година, каза Дянков.

Единственият сектор, от който не сме рязали е образованието и другото е екологията - пречиствателни станции, както и магистрали, каза вицепремиерът и добави, че образованието и инфраструктурата са приоритетите на правителството. Когато икономиката тръгне нагоре ще можем да направим и други неща, каза в заключение Симеон Дянков.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕСФото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg