Дянков: Историци да не говорят за икономика

880
Дянков: Историци да не говорят за икономика

"В доклада като цяло има интересни и добри идеи, но предложенията в сектор данъчна политика и специално премахването на плоския данък или различното ДДС, минималният праг от 1000 лв. за застраховки - всички тези идеи са наистина малоумни".

Това казва пред вестник "Стандарт" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по повод антикризисната програма на президента Георги Първанов. "Няма смисъл и в намаляването на ДДС за отделни стоки и премахването му за лекарствата. Със същия успех можем да искаме намаляване на ДДС за книги на френски, за да се чете повече на френски език. Или всъщност те биха предложили руския.

Защо за руски въобще да няма такъв данък?", казва още Дянков и подчертава: По време на криза основното, което един наистина добър финансов експерт ще заяви, е, че не трябва да играеш с данъчните ставки. Просто данъчното законодателство го забравяш за известно време. Защото се получават големи асиметрични ефекти. С други думи, това, което се очаква като събираемост, може да се окаже много по-малко по време на криза, защото хората нямат пари и решават да крият много повече. "С резки данъчни промени единствено се увеличава сивата икономика.

Всички данъчни идеи в този доклад са необмислени, малоумни и не трябва, и няма да се правят. Знаете ли, по принцип е хубаво за икономика да говорят хора, които са учили икономика. И не само са я учили, но и са писали нещо по въпроса. Аз доста съм писал по тази тема например. Хора, които не разбират икономика и са учили други неща - например история, социология, е хубаво да не се изказват, без да имат експертни съвети", подчертава Симеон Дянков. Според него "свикването на Консултативния съвет за национална сигурност е закъсняло с 15 месеца".

"Още през юни-юли 2008 г. сме имали всички сигнали, необходими не само да разтревожат някой, а да го накарат да припадне от тревога, след това да се събуди и да каже: "Нещо трябва да направя". Още тогава се е знаело за проблемите по САПАРД, ФАР, както и че по Шенген реално свършената работа е била едва 5-6%", казва още финансовият министър Симеон Дянков.

Източник/Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg