Дянков: Кандидатстваме за влизане в Еврозоната до 2011 г.

1010
Дянков: Кандидатстваме за влизане в Еврозоната до 2011 г.

"В програмата, подадена до ЕК в края на януари, бе отчетен за 2009 г. на касова основа дефицит от 0.8%, а на начислена основа - 1.9%. "Касова основа" означава "пито-платено", реално колко е изхарчено, това заедно с Естония е най-добрият резултат в целия ЕС." Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков..

Това е какво реално е изхарчено за 2009 г. и тази цифра не се променя, уточни още той. Според него това са законосъобразни договори, а извън това е дошъл неприятният сюрприз с анексите. По думите му в момента в прокуратурата се работи с вътрешните одити на 13-те министерства, откъдето излязоха тези анекси, но това ще отнеме месеци. Правителството искаше да бъде честно и коректно към българския народ, уточни той.

"Реално тези данни трябваше да бъдат обявени чак октомври, но правителството реши сега, за да няма скрито покрито". 3.7% е оценката на начислена основа за бюджетния дефицит, съобщи Дянков.

Надявам се за разбиране от страна на ЕС, защото вярата е най-важното нещо във финансите и в живота, сподели още Симеон Дянков. Относно бюджетния дефицит, финансовият министър каза, че през последните 2 седмици са проверени всички резултати и на тяхна база се е стигнало до тези 3.7%. Основната икономическа цел на България е излизане от кризата.

Но същевременно като цел остава и влизането в Еврозоната и продължава да се работи затова, като за тази година България има много добри показатели. До 2 януари 2011 г. е напълно възможно да кандидатства официално за влизане в Еврозоната, отбеляза още Дянков. Затова няма отказване, стана много по-трудно след тези зулуми на тройната коалиция, но няма да спираме, стана по-трудно, но не е невъзможно, обеща той.

Според Дянков ситуацията в Гърция е дала тласък да бъде съобщено всичко, което е открито и нищо да не се покрива от предното правителство.

След седмица ще знаем много повече, но се надявам, че това, което правим последните 2 седмици е много високо оценено от Европа, отбеляза още финансовият министър. Вицепремиерът каза, че ERM ІІ е като фитнес преди Еврозоната, а не чакалня, като влезеш там, трябва да правиш допълнителни реформи в здравеопазването, в държавата администрация, в пенсионната реформа, за да можем да влезем в Еврозоната.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg