Дянков: Лапачите са повече от паниците

1488
Дянков: Лапачите са повече от паниците

Разбирам, че на хората е тежко, но разбирам, че лапачите са повече от паниците. И тези лапачи не искат да се реформират, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по БНТ.

Това са БДЖ, пенсионната реформа, зърнопроизводителите. Има и други сектори като сигурността, които трябва да се реформират. Сега трябва да направим тези реформи.

Не всички са лапачи, но има нереформирани сектори, каза Дянков. Колкото за споразумението със зърнопроизводителите, министърът на финансите го отчете като грешка. Защото по-късно нещата са се променили в цяла Европа. "Извадих си бележка – не трябва да се подписва нищо от министър, преди да влезе в парламента. Същото е с и с пенсионната реформа – огънахме се пред синдикатите, но загубихме година и половина", отбеляза Дянков, цитиран от БГНЕС.

Хората не са криви, но вземат огромен ресурс от държавата, но не се дава нищо насреща. Така е с БДЖ – там работят 13 000 души и те са 4 пъти повече от Австрия. Кой им плаща – всички ние, отбеляза вицепремиерът.

Еврото беше спасено един път, но после нещата станаха по-тежки. Добрата новина днес е, че всички държави без Англия се разбраха да влязат във фискален съюз. Когато видиш, че нещата стават неудържими, нещата се оправят. Да, става дума за реални хора, не мислите ли, че на мен мие е приятно да ме разнасят на плакати. Никога не е приятно да видиш, че те мразят. Но сега ако нещата не станат, няма кога. Всеки министър се занимава със своята работа – и това, че до мен и премиера стигат зърнопроизводителите, пенсионната реформа, значи тези министри не са си вършили работата добре, каза Дянков.

Нашият интерес в Европа е да покажем, че сме една от малкото страни, запазили фискална стабилност и Европа стига сега до нашето разбиране. Това ни дава самочувствие, че ние знаем какво правим, отбеляза Симеон Дянков. И сега се говори – Германия, Финландия, България за пример. И това не е само от нашето правителство – това се прави от няколко правителства напоследък. Ние бяхме единствената държава, която беше против грешните социалистически бонуси на Европа. Колкото до това, че инвестициите били малко, Дянков отбеляза – не влизат в строителството, което е добре, построиха се безсмислени комплекси по морето. Не влизат в банковия сектор, това също е добре, но влизат в производството.

Колкото до това защо подкрепя археологията, министърът посочи две причини – едната е заради имиджа на България и възможността да идват друг тип туристи в страната, и втората е финансовата. Въпросът е как искаме да изглежда България. Финансовата ни стабилност е едното положително нещо. И археологията е същото нещо. Това ще доведе друг тип туристи. Ще доведе и на места, където не идват туристи. Може би ако се бяха развили нещата по друг начин, щях да бъда или архитект, или археолог, призна Дянков.

След пет години българските пенсионери ще получават повече от гръцките пенсионери. Има достатъчно кадърни хора в България, важното е да има приемственост. Искрено се надявам, че няма да се стигне по президентско вето за пенсионната реформа – ние сме закъснели с няколко години. Сега това се прави в цяла Европа – и там пенсионната възраст е даже по-висока, отбеляза вицепремиерът.

Автор: Ваня Славчева

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Психиатър
# 0
15:12 | 10 December 2011
И този още миналата година трябваше да го пратите в лудницата , но го изтървахте и вижте какви поразии свърши!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg