Дянков: Ние сме сред малкото стабилни държави в ЕС

1078
Дянков: Ние сме сред малкото стабилни държави в ЕС

България е една от малкото държави в ЕС, за които няма притеснения и вече не се определя никъде като рискова държава, както беше преди година и половина. Това е един от големите успехи на това правителство, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на среща с бизнеса в Стара Загора.

Според него, доказателство за това е, че част от инвеститорите в региона вече идват в България от съседни държави. Страната ни е сред трите държави от ЕС, които са запазили данъчните си ставки непроменени спрямо предкризисния период, а от 1 януари догодина България ще бъде с най-ниската данъчна тежест за домакинствата и бизнеса в целия Европейски съюз, допълни Симеон Дянков. "Амбицията ни е до края на мандата данъците да са още по-ниски, за да се откроим още повече", подчерта вицепремиерът. И в момента България е сред първите десет държави в света с ниско данъчно бреме, припомни той.

Следващата 2011 година ще е по-добра за икономиката, категоричен беше още финансовият министър. Според него ръстът на БВП ще се основава основно върху големия износ и през следващите години. В момента водещи сектори в българския износ с над два пъти ръст спрямо 2009 г. са фармацевтиката и информационните технологии. Значителен е ръстът в износа и на преработвателната промишленост и селското стопанство.

Следващата година ще е добра за пътно строителство, подчерта министър Дянков. Предвидени са около 500 млн. лв. допълнително за пътища първи и втори клас или десет пъти повече в сравнение с 2009 година. За строеж на магистрали се очакват 25 пъти повече инвестиции спрямо същата година.

В отговор на въпрос на местния бизнес вицепремиерът отчете, че от около 660 млн. лв. задължения на централната администрация към строителния сектор, в момента неразплатени остават под 50 млн. лв. по различни дейности. Очаква се тези задължения да бъдат изчистени през първите месеци на 2011 година.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Gracye
# 0
06:12 | 17 December 2011
Your article preeftcly shows what I needed to know, thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg