Дянков обеща повече прозрачност на администрацията от 1 юли

705
Дянков обеща повече прозрачност на администрацията от 1 юли

Днес е от големите успехи на моя кабинет, от гледна точка на вицепремиерския кабинет, работещ по административната реформа. Това каза вицепремиерът Симеон Дянков, след като на заседанието си днес министрите приеха новия класификатор и всички наредби, включително и наредбата за заплащането на държавния служители, предаде  БГНЕС.

Финансовият министър обясни, че това е последната стъпка. От 1 юли тази година Законът за държавния служител с приемането на наредбите и класификатора ще бъде в сила. Дянков обясни, че законът дава едномесечен срок до 1 август, в който всички министерства, администрации и т. нар. да се въведат в ред по смисъла на този закон, новия класификатор и наредба за заплащането. "За моя екип това е един огромен успех, дълго време работим по това. Имаше 74 различни закона - специални и общи закони, по които досега се извършваше заплащането в държавната администрация, много структури не бяха въобще в държавната администрация по смисъла на основния закон", каза той.

"Идеята на закона е по-голяма прозрачност. Всъщност една от основните идеи наистина беше това наистина да се знае кой, какви пари получава", обясни финансовият министър. Така, освен брутната заплата, ще се знаят и всички останали пари, които взема чиновникът. Според Дянков, това има голям положителен ефект на кредитиращия пазар.

На всяко тримесечие отделните администрации ще дават отчети и така, за да се контролира дали са влезли в процентите, които се изискват - до 80% на месец за най-добрите, но общо трябва да е в рамката по-малко от 30% от общия фонд за работна заплата. "За да се следва това, на всяко тримесечие ние ще изискваме съответните документи, за да сме убедени, че се влиза в тези рамки. По този начин всъщност ще има пълно изсветляване на кой какво получава във всяка една държавна администрация", каза Дянков.

Всеки ръководител на администрацията трябва да определи какво следва да бъде заплащането и да предложат това заплащане на съответните министри. "Те имат срок до края на август да дойдат при мен и да казват какви пари са им необходими", заяви Дянков. Той обясни, че парите, които ще им се да дадат допълнително, за да изпълнят условията, няма да са извън бюджета, а ще се осигурят чрез преразпределение, отбеляза Дянков. Така от МИЕТ, МФ и още едно министерство са получавали допълнително пари от концесии – те сега ще влязат в общия бюджет и ще се преразпределят.

След изчисленията "отдел по отдел" ще стане самото преразпределение. "Но може би има 5 министерства, които имат повече пари заради комисии, отколкото са им необходими, за да покрият стандартите на новия закон, останалите трябва да получат пари след преразпределение", каза Дянков.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg