Дянков планира емисия облигации на международните пазари до юли

1524
Дянков планира емисия облигации на международните пазари до юли

© Profit.bg

България ще излезе на световните пазари с емисия облигации, като се надява да постигне лихва от 5.5%. “АЕЦ “Белене“ не трябва да се прави. Трайчо Трайков ще има нов пост, а “Горубсо“ - нов собственик. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в интервю за БНТ.

Само 30% от Сребърния фонд ще се използват тази година. Този компромисен вариант ще бъде представен днес пред тристранния съвет. По-голямата част от дълга, чийто падеж настъпва през януари 2013 г. , ще бъде платена с емисия на еврооблигации, вероятно през лятото, а заложената с проектозакона възможност да се инвестират 70% от парите за бъдещи пенсии в ДЦК ще се ползва по-нататък, от следващо правителство, съобщи министърът.

Досега финансовият министър се е въздържал да излезе на пазарите с емисия еврооблигации по две причини, обясни той. Първата е, че България има сравнително лош опит от излизане на пазара на еврооблигациите при правителството на НДСВ, от което сме загубили над 1 млрд. лева. Другата причина е, че доскоро гръцката криза " висеше над ЕС и увеличаваше лихвите".

Ако бяхме излезли на пазарите с 5-7 годишна емисия преди одобряването на гръцката сделка, щяхме да постигнем лихва от 7.5%, според Дянков. Според него, ако излезем сега, лихвата ще е 5.5%. Така че времето за емисия е "между сега и юли", каза той. За три седмици може да се организира емисия, след като мине през МС, убеден е вицепремиерът.

Относно Трайчо Трайков вицепремиерът призна, че той е отстоявал добре позициите на България в енергетиката и опитът му може да бъде използван и занапред. „Работеше по най-важните теми в областта а енергетиката. Има много опит, оценяваме работата. И ще му възлагаме допълнителни задачи", каза вицепремиерът, като допълни, че вмомента се водят разговори с Трайков.

Относно непрекъснатите промени в сферата на здравеопазването, Дянков призна, че това е един труден сектор и добави, че просто кабинетът не може да случи на добра комбинация. „Сега съм убеден, че Десислава Атанасова ще се справи - има управленчески опит, познава законодателния процес - нещо, което досега липсваше", поясни вицепремиерът.

Финансовият министър коментира и проекта АЕЦ „Белене": „Никога не ми се е струвал икономически и финансово обоснован. Като не знаеш какво ще платиш и на каква цена ще го платиш - по-добре да не го правиш. Все повече ми се струва, че този проект не трябва да се прави. При посещението ни в Москва това им го казахме", заяви Дянков. Той не смята, че руската страна ще попречи на развалянето на договора. "Те ако ни осъдят за нещо, ние ще ги

осъдим за нещо друго", бе оптимист вицепремиерът.Вицепремиерът заяви също така, че има трима потенциални инвеститори в „Горубсо" и до края на деня ще е ясен новият собственик.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

dina
# 0
16:07 | 26 July 2012
Insights like this liven tinhgs up around here.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg