Дянков: Покриване с пари от резерва е добра идея

1327
Дянков: Покриване с пари от резерва е добра идея

България опря до резервите си, но по време на криза за това са резервите. Това каза пред Дарик радио вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Покриване с пари от резерва е най-добрата идея по време на криза, каза Дянков. Около 2 млрд. лева ще бъде дефицитът в края на годината, допълни той. В общоевропейско мащаб това е най-тежката криза от 50 години насам.

Кризата свърши наистина през април, промишлената продукция спря да пада, износът се покачва, безработицата вече трети месец пада, банковият пазар за ипотеки трети месец се увеличава - икономически България излиза от кризата, но не се знае кога приходите ще се увеличат, каза финансовият министър.

Всички трябва да са много консервативни, особено правителството в харченето си. Аз всеки ден относно харченето на пари трябва да казвам: „Не, няма. Не, няма", посочи Дянков. Не може да има обща промяна за правилата на бюджета, тъй като това ще внесе несигурност. В сегашния закон за бюджет изрично пише - 15 юни се предвижда актуализация на бюджета предвид тежката криза, уточни Дянков. Фискалният резерв е най-евтиният финансов ресурс.

Ние съкращаваме в бюджета точно 911 милиона допълнително от държавните разходи. Това е най-лесният начин да се справим с бюджетния дефицит. Всички държави го правят това, каза финансовият министър. Не съм за това да се плаща на тютюнопроизводителите, но това вече е решение на целия кабинет. За мен това е тема, която е трябвало да бъде решена по време на предишното правителство.

Ако зависеше само от мен, това аз нямаше да го разплатя, коментира Дянков. По отношение на здравната каса - определено там трябват пари. Там се искат 220 милиона - реформата, която започна там е дала вече някакъв междинен резултат, посочи Дянков. Социалното осигуряване - също по време на криза има повече социално слаби - там и аз бих дал повече пари, допълни министърът на финансите.

Тази година няма нито една страна от ЕС, която ще има дефицит под 2%. Не е вярно, че реформи се правят с пари. Парите помагат, но те правят и по-мързелив. Ако до края на тази година всички реформи, които са начертани са направени, това ще бъде едно много успешно правителство, коментира Дянков. Задължен съм като финансов министър всеки заем от българската страна да видя дали той ще тежи на данъкоплатците и дали може да се изплати.

По отношение на евросредствата, Дянков коментира, че трябва да се направи още много. Ние сега сме от 1,7% сега сме до около 4%-удвоили сме усвояването. По еврофондовете наистина много трябва да се направи, каза вицепремиерът Дянков. Реално проблемите са наслагвани с годините. Още година, година и половина ще излизат такива проблеми у нас.

По отношение на администрацията, моето мнение рязко се е променило. Мислех си, че това са кадърни хора, които работят за държавата, оказа се, че много държавни служители са знаели за анексите и не са казали за тях. Това беше преломният момент, когато си промених мнението за държавната администрация, уточни финансовият министър. В момента голяма част от държавните служители не работят за държавата.

Държавните служители трябва да разберат, че имат функции, те трябва да помагат на хората и на бизнеса. Трябва да се работи за народа, а не да се мисли постоянно как да направим някаква далавера. Промяната във виждането ни - това е, че липсва държавност, тя тепърва се създава. В края на мандата на това правителство аз искам да видя 3 коренно различни неща - много по-добра инфраструктура, да се създаде една по-добра идея за държавност и рязък скок в българското производство - да произвеждаме и да изнасяме много повече.

Ние имаме всички реални възможности това да го направим. Чужди инвестиции от България не си тръгват. Инвестициите са доста по-малки от предишни години, но това се случва в цяла Европа, каза Дянков. Хората в момента имат несигурност какво става в Европа. У нас има известно изтичане на пари, но това е в банковата система, допълни вицепремиерът Дянков.

За инвеститорите най-важна е печалбата, тя се определя от това какви са данъците, а България има много добра данъчна политика, в момента сме номер 4 по данъчна система - остават ни още три държави да надминем, коментира финансовият министър. Заемът като източник на пари не е актуален за България. Няма преговори с МВФ като източник на пари, това е немислимо в момента, уточни Дянков. Най-евтиният ресурс в момента е фискалният резерв, той затова е събран. Ако стане някакъв малък дефицит, фискалният резерв е най-добрият начин това да се покрие.

По време на криза трябва да сме пестеливи, трябва да сме като габровци, защото така ще харчим по-малко и ще излезем по-бързо от кризата. От следващата година ще има данък богатство, той може да започне законово от 1 януари 2011 година, каза Дянков. 2013 година ще бъде добра година за българската икономика.

Ако някога трябва да се вдига акциз, той трябва да се вдига по време на слаба икономика, за да влияе отрицателно на инфлацията. Невъзможно е тази година да се влезе в ЕRM-2, защото в момента има огромна несигурност за това накъде вървят нещата, посочи Дянков. По отношение на БАН, Дянков каза, че ще изберат финансовия мениджър на БАН с конкурс. Гледам на моя престой в България като двумандатен, заяви Дянков в отговор на въпрос дали ще напуска скоро политиката и управлението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg