Дянков предрича бурно развитие на земеделието и внос на работна ръка

2388
Дянков предрича бурно развитие на земеделието и внос на работна ръка

Сферата на публичните финанси, данъците и търговията са силните страни на българската икономика. Сред основните слабости е демографската картина, което е типично за Европа, както и влошаващото се висше образование.

Това посочи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на представяне на доклад на Световната банка за европейския икономически модел, предаде БТА. Данъчното ни бреме е най-ниското в Европа, посочи Дянков

През 2011 г. държавата е преразпределила под 27 процента от БВП, докато средното за Европа равнище е около 40 процента, отбеляза финансовият министър. Това по думите му означава, че държавата не се меси в икономическия живот и това е плюс.

Ако икономиката започне да се развива по-бързо можем да преодолеем отрицателния демографски прираст чрез привличане на работна ръка отвън, смята Дянков. Той даде пример със САЩ, където 30-40 на сто от икономическия растеж се дължи на работна ръка отвън.

Българската инфраструктура от минус в последните години започва да се превръща в плюс и в бъдеще ще бъде предимство за растежа, прогнозира финансовият министър.

Предстои да се реализира електронното правителство, а селското стопанство се развива с бързи темпове и след няколко години ще достигне нивата си от времето на социализма, обясни още Симеон Дянков. Външна опасност за българската икономика е Гърция; тя за години напред ще остане един от най-слабо развиващите се региони в Европа и това ще ни влияе отрицателно, смята Дянков.

Друга опасност, която трябва да преодолеем според него е, че все повече млади хора заминават да следват в чужбина и нивото на българското висше образование пада. Ние непрекъснато губим от това и върху висшето образование трябва да се фокусираме, заяви Дянков.

Финансовият министър присъства на представянето на доклада на главния икономист на Световна банка Индермит Гил.

В отогвор на въпрос от аудиторията Дянков заяви, че българската енергетика е един от най-нереформираните сектори в икономиката. По думите му затова е добре 20 процента от Българския енергиен холдинг /БЕХ/ да мине в частни ръце - за да стане по-прозрачен и да има смислен дебат какъв вид енергия да произвеждаме.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg