Дянков прогнозира 2.1% инфлация за 2010 г.

959
Дянков прогнозира 2.1% инфлация  за 2010 г.

"Във време на криза инфлацията рязко спадна и всъщност ние за първи път се вместваме в маастрихтските критерии. Завършихме 2009-та точно на 2%, а нашите прогнози за 2010-та са подобни - за 2,1% инфлация", каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков при посещението си в Шумен вчера.

Той обяви, че днес са излезли неофициалните данни за месец юни и цифрите показвали положителни тенденции. "От 1-ви април вдигнахме акцизите на цигарите и се очакваше сравнително голямо увеличение на цените на тютюневите изделия и оттам и на други подобни сектори, използвайки това покачване. Това се видя като тенденция през април, през май обаче не беше така и през юни се оказва, че не само не е така, но има и средно намаление на цените в България", каза Дянков. Той обясни, че намалението на цените не е само при селскостопанските продукти, които е естествено да падат, но и при много други.

Финансовият министър обяви, че в момента се прави функиоцанален анализ администрациите във всички министерства. Той показвал, че има агенции, които се припокриват като функции с други, например Агенцията за хора с увреждания. По какъв начин нейната работа е различна от тази на Агенцията за социално подпомагане, попита Дянков.

Експертният анализ показвал още, че бенефициентите на тези две агенции съвпадат в голямата си част. "Програмите в Агенцията за хора с увреждания са една малка част от програмите в Агенцията за социално подпомагане. Ако това е така защо са нужни 2 агнеции и защо Агенцията за социално подпомагане да не може да обхнавен и този ресор, след като е по-голяма и им аповече опит", заяви финансовият министър.

Подобни структурни оптимизации ще се извършат във всички министерства. Такъв функционален анализ бил направен вече в 4 министерства, а до края на следващата седмица ще е готов във всички без МВР и МО. "Дали сме по-дълъг период на МВР и на военното, защото там структурите са по-тежки, но и там ще има реформи", каза Дянков.


Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

NICK
# 0
11:07 | 10 July 2010
ГЛУПАК....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg