Дянков: Щетите от тежката зима няма да надхвърлят 0.6% от БВП

719
Дянков: Щетите от тежката зима няма да надхвърлят 0.6% от БВП

Темата дали ще получим помощ от Европейския съюз не е първостепенна за нас. Именно за това спестяваме в министерството на финансите, за да можем да покрием всички евентуални загуби. Това заяви за БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. На този етап не ни е необходима помощ от ЕС, имаме достатъчно пари, подчерта той.

Министър Дянков заяви, че ние сме готови да посрещнем проблемите, възникнали от тежката зима и преливането на язовирите, благодарение на по-добрите ни финансови резултати от миналата година. "Имаме малко по-голям резерв и сме готови да го използваме в бърз порядък, за да преодолее пораженията", категоричен е финансовият министър. Той се надява, че щетите от тежката зима няма да надхвърлят 0.6% от БВП, което е необходимо условие за получаване на помощ от ЕС.

"Работихме по въпроса какво може да се отпусне на бедстващите райони, особено там, където земеделието е основен сектор", заяви вицепремиерът. Министър Дянков заяви, че още днес на място ще бъде изпратен директора на Фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Последният ще започне да изплаща помощи, за да "могат свежи пари да влязат в засегнатите райони". "Тепърва ще се изчисляват щетите, но те ще възлязат на милиони", призна все пак министър Дянков. Той заяви, че вече се знае точната бройка на животните, които са загинали в резултат на студовете. За компенсиране на тези щети ще бъде отпусната сума между 200 и 300 хиляди лева.

Финансовият министър коментира и резултатите от срещите си в Русия, където са обсъдени въпросите на енергийното сътрудничество, визите и даването на разрешителни на български транспортни фирми.

Според Дянков, липсата на новини за АЕЦ "Белене" е добра новина. "Това означава, че се работи. Експертни екипи продължават работата", каза той. На експертно ниво продължаваме да говорим за клаузата за лихвите, за ескалацията. За първи път има анализ на основните финансови теми. По тях работи група от два месеца. Имахме много положителен разговор, добави още министър Дянков.

По отношение на проекта за газопровод "Южен поток" той е категоричен: "Оставаме в "Южен поток", той е доста перспективен проект. Финансирането даже е осигурено. Ние сме твърди привърженици... Ще е от интерес на България".юДянков открие като основно тема на разговорите с руските партньори улесняването на визовия режим за руските граждани – не само за туристи, но и за бизнеса. Това са около една трета от руските граждани, които са ни посетили миналата година. Удвоихме пунктовете, откъдето могат да се взимат обикновени визи от руските граждани. Това беше високо оценено от руска страна, каза той.

Всичко по темата Студът

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg