Дянков: Спад на продажбите на цигари за януари няма

560
Дянков: Спад на продажбите на цигари за януари няма

"Не е вярно, че в началото на тази година се вижда рязък спад на цигарите с бандерол", заяви финансовият министър Симеон Дянков след срещата си с представители на държавни и частни производители на тютюн и цигари в България.

„Реални данни за пазара на цигари и тютюневи изделия ще имаме през месец юни тази година", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред журналисти в Министерството на финансите.

Министър Дянков подчерта, че спадът в пазара на цигари не може да се тълкува еднозначно като разрастване на нелегалната търговия. „Коректни данни за състоянието на сектора ще има през юни, когато вече може реално да се отчете ефектът от политиката на правителството с въвеждането на новия акциз на тютюневите изделия", каза министър Дянков.

Министър Дянков посочи основните причини за спада в пазара на цигари в началото на годината. От разговора с директорите е станало ясно, че намаляване на продажбите има винаги в началото на годината през месеците, предхождащи влизането в сила на по-високия акциз на тютюневите изделия, тъй като има нагласа за презапасяване с изделия, които са пуснати в продажба с все още валидния по-нисък акциз. Като пример той посочи годината на влизане на България в ЕС, когато за януари отново е наблюдван голям спад в продажбите на цигари.

„Друга тенденцията, която се наблюдава още от 2008 г. е на спад в потреблението не само на цигари, но и на други стоки, поради отражнието на кризата върху доходите на хората", посочи министър Дянков.

По данни на „Булгартабак" през 2008 г. реално продадените цигари са 19.107 млн. тона, докто през 2009 г. продажбите са намалели до 16.40 млн. тона. Според производителите от началото на 2009 г. се наблюдава още една тенденция вследствие на кризата - нарастване на дела на тютюна за пушене, който е с по-нисък акциз от този на цигарите. Стана ясно, че много производители вече са започнали производството на рязан тютюн, а други планират скоро да го пуснат в производство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg