Дянков: Средната класа вдига цените на храните

1355
Дянков: Средната класа вдига цените на храните

Увеличаването на цените на хранителните стоки е световна тенденция, която дори не е от последните няколко месеца, а започна още 2007-2008 г., като финансовата криза временно забави тази тенденция. Това заявява финансовият министър Симеон Дянков по време на дебатите на кабинета за създаването на работна група за мониторинг на цените на хранителните продукти.

"Не е вярно, че това е нещо, което е специфично за България. В целия свят се качват цените на храните, защото средната класа в света за последните десет години е нараснала десет пъти.

Много китайци, много индийци, много бразилци благодарение на добрите политики там са по-богати и искат повече да ядат. Така че от тази гледна точка да се направи допълнителен анализ, който го има вече по света и в Европейската комисия, за да се подчертава, че това не е тема за България, това е световна тенденция, тя ще продължи", казва още Дянков, според стенограмата на заседанието на МС в сряда.


"Това също не е инфлация. Инфлация е, когато средните цени за всички неща се качват. А тук става въпрос за повече търсене на храна, повече средно богати хора има по света, така че ние трябва да търсим по-дългосрочни решения как България отговоря на това. Но това не е въпрос като цяло на манипулация на нашия пазар", обяснява той.

От своя страна премиерът Бойко Борисов продължава разсъжденията в тази посока и пита дали икономистите на БСП и СДС четат колко е цената на петрола. "Нима не знаят, че когато мине 118-120 долара за барел, това автоматично повлича борсите, повлича горивата в цял свят? Това означава, че те нямат абсолютно никакви експерти в тези партии... Щом нямат експерти, няма какво да ни дават акъл", отсича той.

"Въпросът е ние с тази агенция да направим всичко възможно, манипулативно или спекулативно ако някой тръгне в посока (бел.ред- на повишение на цените) - дали са горива, дали са храни, тогава вече ви позволявам, и това може би е единственото нещо, репресия на държавата върху тези, които си го позволят", казва още Борисов.

Ние трябва да се борим с това да не се използва фактът, че се увеличават цените и да се манипулират в определени части на пазара. Но това е единственото, което нашата държава може да направи, изтъква още финансовият министър преди да се приеме създаването на експертната група.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg