Дянков срещу БНБ: Времето ще покаже кой е компетентен и кой не

1564
Дянков срещу БНБ: Времето ще покаже кой е компетентен и кой не

В деня, в който правителството одобри промени в Закона за Сребърния фонд, БНБ разпространи безпрецедентно остро критично становище по тях. "Проектът трябва да се оттегли поради съществени рискове за макроикономическата и финансовата стабилност в България", твърди централната банка. За първи път екипът на гуверньора Иван Искров изоставя обичайния си дипломатичен тон и отправя тежки публични упреци срещу изпълнителната власт, коментира в. „Сега“.

В становището си БНБ посочва, че Сребърният фонд е част от фискалния резерв и е актив на държавата. "С инвестирането на средства в български ДЦК обаче тези средства се превръщат в пасив - задължение на държавата, и фискалният резерв автоматично намалява", обясняват от екипа на Иван Искров. Според него предлаганите промени ще доведат до скок на лихвите у нас, автоматично ще понижи международните ни резерви, което ще е негативен сигнал към инвеститори и анализатори в чужбина, ще накърни доверието към страната и в крайна сметка ще повиши цената, по която правителството и частният сектор се финансират, посочва БНБ.

„Много европейски държави нямат изобщо Сребърен фонд, няма риск за България“, отговори тази сутрин пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Напълно разбирам мнението на БНБ от тяхна гледна точка, коментира Дянков по повод декларацията. Ние, и МС, и УС на Сребърния фонд имаме двойна задача – стабилност от една страна, но доходност за бъдещите пенсионери от друга страна.

Досега въобще не се е говорило за доходност и ние искаме да я издигнем като равностойна, посочи Дянков. Нормално е да имаме противоречия и затова се гледа към Европа и се задава въпросът: Другите европейски държави, които имат Сребърен фонд, 7 европейски държави, включително България, имат такъв, какво правят?

Отговорът е лесен – средно 70% от сребърните фондове се инвестират в държавни ценни книжа. Това е европейска практика, причини за притеснение няма, заяви финансовият министър. Сребърният фонд ни трябва, за да може да имаме доходност за пенсионерите, повтори той.

Колкото до упреците от страна на БНБ и тяхното сравнение, че решението на Симеон Дянков граничи с некомпетентност, вицепремиерът заяви: "Времето ще покаже кой е компетентен и кой не". В последните няколко месеца банковият сектор определено не е доволен от някои от политиките, които водим във финансовото министерство и в Тристранния съвет. Така че е напълно възможно някои от търговските банки да се опитват по някакъв начин да ни "дрънкат". Ако аз бях гуверньор на БНБ бих използвал същото писмо по отношение на Сребърния фонд, призна Дянков.

Симеон Дянков каза още, че се надява на лихва 5.5% по еврооблигациите, но това зависи от пазарите. Колкото до АЕЦ "Белене" той заяви: "В Белене всъщност никога не е имало проект, защото нямаше договор и цена". Министърът каза още, че много европейски компании се интересуват от VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй".

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg