Дянков: Целта е да поставим България до Естония и Словакия

852
Дянков: Целта е да поставим България до Естония и Словакия

В условия на криза, данъците не трябва да се повишават, защото така се ограничава вътрешното потребление. Това определено не е изход от кризата, e заявил вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в рамките на форум във Вашингтон, организиран от The Cato Institute. Той е бил подкрепен в мнението си от проф. Стив Ханке, известен като „бащата на валутния борд" в България, който също е участвал в престижния икономически форум.

В експозето си българският финансов министър е направил кратък преглед на икономическата ситуация в Европа и механизмите на отделни държави, основно от Централна и Източна Европа, за възстановяване от негативните ефекти на икономическата криза. Министърът е акцентирал и върху усилията на целия Европейски съюз за стабилизиране на единната европейска валута, както и върху нейните перспективи в краткосрочен и средносрочен план.

Вицепремиерът отново е подчертал необходимостта от ускоряване на реформите в сферите на пенсионната система, администрацията, здравеопазването, както и в областта на образованието и науката.

„През тези реформи трябва да преминем всички, за да излезем и бързо да се възстановим от кризата", е заявил министър Дянков.

По думите му, въпреки че са тръгнали с много лош старт, голяма част от източноевропейските държави като Естония и Словакия например, ускорено работят и в голяма степен се доближават до средноевропейските стандарти.

„Нашата цел е да поставим сред тези държави и България и мисля, че работим добре това да се случва" е подчертал финансовият министър.

Големият проблем на Европейския съюз е най-вече загубата на конкурентоспособност в условията на криза. В тази посока са необходими още много усилия, а по-малките европейски икономики ще играят все по-голяма роля в превръщането на Европа в конкурентоспособен глобален играч, е прогнозирал българският финансов министър.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков участва и в 12-тата годишна глобална конференция на частните инвеститори, която се проведе във Вашингтон. Събитието е организирано от Международната финансова корпорация (IFC), част от групата на Световната банка, съвместно с Асоциацията на частните инвеститори в развиващите се пазари (EMPEA).

В изказването си министърът обърнал внимание и на реалните въздействия на кризата върху новите и по-малки икономики в ЕС, с фокус върху източноевропейските държави и перспективите пред тях.

Той e откроил няколко основни сектори в източноевропейски икономики като България, в които, по думите му, е инвестициите са перспективни.

Това са сектори, за които се вижда, че има прогрес и са привлекателни за инвеститорите. Такива са експортно ориентираните сектори, е подчертал Симеон Дянков и е пояснил, че в голяма степен източноевропейските държави са се преориентирали в износа си и са се завърнали към по-традиционните си пазари, не само в Европа, но и в трети страни.

Вторият сектор, които буди силен инвестиционен интерес, според министъра, не само в Източна, но и в цяла Европа, са източниците на алтернативна енергия. Той е посочил, че това ще бъде една от бъдещите големи теми, тъй като има общоевропейска тенденция този сектор да се развива и да бъде наложен на пазара.

Като други привлекателни за инвеститорите сектори, които ще се развиват възходящо, българският финансов министър е посочил селското стопанство и инфраструктурата.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg