Дянков: В 7 ведомства икономиите ще стигнат желаните 20%

869
Дянков: В 7 ведомства икономиите ще стигнат желаните 20%

От гледна точка на съкращенията на разходите само 150 милиона лева ни липсват да достигнем целта от 900 милиона лева, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Днес по време на оперативното заседание на Министерски съвет Дянков е представил на колегите си плана за съкращения на разходите във всички ведомства.

В 7 ведомства намаляването на разходите ще достигне желаните 20 % - МОМН, МРРБ, МЗХ, МЗ, МФ, МФВС и Министерски съвет, с 15 % ще бъдат намалени разходите в МТИТС, МВнР, с 10% в МОСВ, МИЕТ, МК, само в правосъдното министерство разходите ще бъдат намалени с 5 %. По време на криза затворите имат повече работа и се налагат допълнителни разходи, обясни Дянков.

В министерството на отбраната, където поетите договорни задълженивя са такива, че реално няма какво да се реже от бюджета ,а трябва да се дават допълнителни средства няма да има допълнително намаляване на разходите. В МВР, МО, МТСП бюджетите остават такива, каквито са и в момента.

Тъй като липсват 145 милиона лева до търсената цел Дянков е предложил на оперативното заседание на кабинета да се направят пропорционални съкращения в предвидените допълнителни разходи - предвидените 720 милиона лева за разплащане на задължения от предходни години, 260 милиона лева за финансиране на инфраструктурни проекти, 142 милиона лева за текущи трансфери към МТСП, 50 милиона лева допълнителни субсидии към НКЖИ и 116 милиона лева за премии на тютюнопроизводителите.

От останалите 4 категории, с изключение на субсидиите на тютюнопроизводителите пропорционално ще се намалят разходите, за да се стигне до 145 милиона лева. Към края на седмицата се очаква актуализацията на бюджета да бъде внесена в Народното събрание. Дянков вчера и днес е имал разговори с премиера и с Асоциацията на търговските банки у нас, проучвал опита в чужди държави за това какво може да се направи за това как държавните дружества да работят със средствата си и как да ги влагат в банките.

Дянков е предложил да се създаде работна група с участието на МФ, БНБ и Асоциацията на търговските банки, която в рамките на месец да издаде единни правила за работа на държавните дружества с търговските банки. Акцизът на цигарите ще остане такъв какъвто е, категоричен е финансовият министър. Той изтъкна, че като се правят промени на акциза винаги в първите няколко месеца има проблем със събираемостта, като подобно нещо се е наблюдавало и при повишаването на акциза през 2006 година. До сега заловихме 40 милиона къса цигари контрабанда, така че явно МВР и Агенция "Митници" работят.

Скоро ще чуете и за новите скенери на някои от ГКПП-тата, обеща Дянков. Той е категоричен, че акцизът на цигарите няма да се увеличава в близките 3 години. "Ние за 3-4 години сме си купили период да не увеличаваме акциза, но до 2014 по европейски стандарти акцизът трябва да стане 90 евро на 1000 къса", каза още той. "Директорът на Агенция "Митници" ВаньоТанов работи много добре и ще си остане на мястото", категоричен е финансовият министър.

Дянков коментира и думите на президента Георги Първанов, че България може да почерпи опит от страни като Бразилия, Перу, Доминиканската република. "Фактите не са точно такива. За 2009 година Бразилия има икономически растеж от - 0.2 % , Перу от -0. 8 %, а все още няма официални данни за Доминиканската република. За последните 10 години 3.3 % е икономическия растеж в Бразилия, 5.1 % в Перу , като за сравнение в България той е 4.6 %. Няма какво да научи българското правителство от тези държави. Няма икономическа магия за излизане от кризата", коментира Дянков.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg