Дянков: Вдигане на здравните вноски е единственото решение

772
Дянков: Вдигане на здравните вноски е единственото решение

"Това е трудно и непопулярно решение и е единственото възможно по време на криза", заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след редовното заседание на кабинета, по повод решението на МС здравната вноска да бъде увеличена с 2%.

"Убеден съм, че тази промяна на закона ще мине през парламента", категоричен беше финансовият министър. "Решихме, че не си струва да си играем със здравето и чувствата на хората и да чакаме по-добрите пари, които ще ни дойдат към края на тази година".

Той припомни, че увеличаването на здравната вноска е трябвало да влезе в сила от 1 януари 2011 г. "Цифрите показват, че допълнително финансиране в здравеопазването е нужно. В тези най-трудни месеци от кризата започна голямо нетърпение от страна на пациенти и от хора, работещи в сферата на здравеопазването.

За спокойствието на пациентите и на болниците е добре тези пари да ги има сега. Така няма да навлизаме в допълнителен дефицит", допълни той. Ако не бяхме увеличили здравната вноска, щяхме да тръгнем по пътя на Гърция, Румъния, Турция и по-висок дефицит, което води към спирала, която води към по-лошо качество на здравната услуга, намаляване на заплати и на пенсии.

Финансовият министър обясни, че очаква до месец-месец и половина увеличението на здравните вноски да е влязло в сила. Това, че ще е необходимо време да бъде прието увеличението, няма да е проблем, тъй като правителството ще продължи да поддържа с трансфери НЗОК, коментира Дянков. Той изтъкна, че това ще бъде най-ниската ставка от всичките ни съседи.

"За спокойствието и на пациентите, и на болниците, и на всички, които работят в здравната услуга е добре тези пари да ги има сега и затова тръгнахме на тази трудна стъпка", каза още той. Парите за здравеопазването оттук нататък ще се приоритет, категоричен беше вицепремиерът. Здравната система в България е била хронически недофинансиране с години и няма достатъчно пари в системата на здравеопазването, коментира още Дянков.

Той припомни, че правителството е запазило 4.2 % от БВП да бъдат отделени за здравеопазване и, че по време на дебатите за Бюджет 2010 са включени още 70 милиона лева допълнително от повишения акциз, освен предварително заложеното.

Средствата от бюджета за здравеопазване са на 2/3 от средно европейското, което е 6.3% от БВП. НЗОК винаги е била на дефицит. За миналата година общо в НЗОК са събрани близо 1, 850 милиарда лева, от които 1.400 милиарда са от здравни вноски, а останалите са от трансфери от бюджета. Направен е предварителен анализ за остойностяването на здравните услуги, който ще бъде база за разговори с по-широк кръг експерти.

Една част от анализа са били известни на правителството от преди. Клиничните пътеки за деца са едни от недоплатени, според анализа. В следващите няколко седмици анализа ще стане достояние и на обществото. Дянков изтъкна, че вчера за първи път от много време рисковия индекс на страната е слязъл под 200 пункта, като през март миналата година е бил 713 пункта.

Същевременно изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов коментира, че за януари и февруари месец тази година са събрани с 42 милиона лева повече от здравни вноски в сравнение същия период предходната година. Той припомни, че сумите, които се събират всеки ден се преваждат на НЗОК.

За двата месеца са събрани 221 милиона лева. Не все път, когато данъците се увеличават, приходите се увеличават също, коментира той и припомни прогнозата на НАП от преди време, че здравно неосигурените лица ще се увеличат с 400 000 след предишните промени в законодателството.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Майната
# 0
14:03 | 10 March 2010
Абе майна, не се ли фалише доскоро, че сме сред малкото, запазили стабилни финансите си и които няма да прибегнат до утежняване на население и бизнеса???!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg