Дянков: Вторична криза в България няма да има

1103
Дянков: Вторична криза в България няма да има

Днес стигнахме до намаление на разходите на всички ведомства с общо 426 млн. лева, заяви финансовият министър Симеон Дянков след днешното заседание на Съвета по административна реформа,. Тази сума е реалният сбор от предложените на този етап съкращения на разходите във всички министерства.

Отличник по съкращаване е здравното министерство, което е обявило, че ще направи оптимизация на бюджета си с 22 % или 160 млн. лева. Спортното министерство ще направи съкращения с 19.2 %, МИЕТ - с 19 %, МВнР- 7%, министерството на транспорта - 12 % ,а министерството на културата - едва 2 %. Министерството на образованието, младежта и науката е предложило оптимизация на бюджета си с 8 %, като 26 млн. лева идват от съкращения на разходите за издръжка, а 2.4 млн. лева от оптимизация на персонала. Делегираните бюджети не се пипат, припомни Дянков.Министерският съвет също ще намали разходите си с 20 %. Може да се окаже, че няма да успеем да достигне целта от 20 % съкращения, коментира още финансовият министър.

Разходите за заплати тази година ще бъдат с 200 млн. лева по-малко, от своя страна обясни премиерът Бойко Борисов. Основната причина за увеличаване на бюджетния дефицит е нуждата от пари за пътища. По думите му, тези пари после ще се върнат в икономиката. За нарастването на бюджетния дефицит спомагат и социалните разходи, които не могат да се избегнат.

Евентуалното използване на пари от фискалния резерв ще бъде преценявано според необходимостта, заяви още премиерът.

В България вторична криза няма да има, категоричен беше финансовият министър Симеон Дянков. Той очаква страната ни да има положителен икономически растеж през третото и четвъртото тримесечие на тази година, като се предвижда в края на 2010 растежът да е 1 %. Той коментира притесненията, че Европа може да влезе във вторична криза, и то на фона на това, че САЩ и страните от Азия, Латинска Америка излизат от кризата.

"До януари- февруари нямаше идея в световен мащаб колко ще се задълбочи кризата в Гърция, а сега започва да има все по -големи тревоги какво става там", каза още министърът.

Припомняме, че днес Съветът по административна реформа започна обсъждане на съкращаването на разходите в администрацията до края на годината.

По-рано Кабинетът прие 20% общо орязване, което ще спести 900 милиона лева, като в различните ведомства разходите ще се ограничават в различна степен.

Първоначално бе съобщено, че не се обсъжда вариант за намаляване на заплатите.

Източник: БНР, БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg