Дянков:Сега е възможно най-удобният момент за емитиране на еврооблигации

1292
Дянков:Сега е възможно най-удобният момент за емитиране на еврооблигации

Сумата от 950 млн. евро, която възнамеряваме да емитираме, е за първата част от транша за погасяване по облигациите за главницата и последната лихва по дълговата операция на бившия финансов министър Милен Велчев от по-предишното правителство. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, предаде БГНЕС.

Дянков участва в дебата в Народното събрание по предложения от Министерски съвет законопроект за ратифициране на Договора за подписка между Република България и БНП Париба, Ейч Ес Би Си Банк Плюс и Райфайзен Банк Интернешънъл във връзка с емитирането на облигации на стойност до 950 000 000 евро, подписан на 4 юни 2012 г., на Договора за фискално агентство между Република България в качеството на емитент и ДЪ БАНК ЪВ НЮ ЙОРК МЕЛЪН в качеството на фискален агент и платежен агент и ДЪ БАНК ЪВ НЮ ЙОРК МЕЛЪН (ЛЮКСЕМБУРГ) С.А. в качеството на регистратор и агент по прехвърлянето относно емитирането на облигации на стойност до 950 000 000 евро, подписан на 4 юни 2012 г., и на Акта за поемане на задължения относно издаването на облигации с номинална стойност до 950 000 000 евро, подписан на горепосочената дата.

Моето първоначално предпочитание беше да се търсят средства от вътрешния пазар и само като вариант - да се търсят от външни пазари, продължи Дянков. Но се предпочете да се отиде на еврооблигационния пазар, където България сега има добри показатели и това може да ни отвори добра перспектива за следващи периоди, подчерта той.

Дянков продължи с аргументите в полза на емитирането на еврооблигации:

Втория транш на плащанията по тези облигации изтичат към началото на 2015 г. и тогава ще се търсят начини и за тяхното погасяване. Защо точно сега предлагаме този инструмент, запита той. Има два основни параметъра - дългът трябва да се взема достатъчно далеч от датата на погасяване на предишен дълг, за да има спокойствие за пазарите и за държавния бюджет и да е достатъчно близо до предишното плащане, за да няма излишни лихви, каза Дянков.

Трябва да се смятат добре плюсовете и минусите от една такава операция и решихме това да стане през пролетта, е неговото мнение. Сега е възможно най-удобният момент за такъв ход, смята финансовият министър. В процеса на подготовката установихме, че процедурата, по която е минала предишната операция по емитиране на еврооблигации е протекла доста непрозрачно преди 10-11 години, отбеляза той.

Днес се ангажирам, че в моментът, в който приключи едно предстоящо емитиране ще донеса всички документи, които са присъщи за такава сделка за да има контрол, обеща той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Mila
# 0
11:07 | 26 July 2012
That's raelly thinking at an impressive level
IQ146
# 1
13:06 | 8 June 2012
Какво направи ПРЕДАТЕЛЯ Велчев?Замяна на долари при едни лихвени условия и срокове за евро при други лихвени условия и срокове.При курс 1$=0,80€. И $10млрд. тоя ПРЕДАТЕЛ превърна в €12млрд. След 5 години курсът е 1€=1,60$. Само от курсови разлики–загуба около $10 млрд.(по най-високия курс...). Ако интегрирания курс е 1,30$ за 1€, загубата е около $7 млрд...Към тях трябва да добавим и загубите от фиксираната лихва...А бонусите от тази сделка са само хипотетични и ала-бала... Всичко това му беше казвано-от Костов,от Орешарски(преди да му запушат корумпираната уста с министерския пост), от кой ли не...За първи път в историята, обективната реалност беше такава, че България МОЖЕШЕ ДА СПЕЧЕЛИ! Уви, не случихме на управленци патриоти, а на откровени КРАДЦИ – шайката царски юпи-та! Сега защитниците му реват, че не е можел да знае, че не бил врачка, а ВСИЧКИ ГО ПРЕДУПРЕЖДАВАХА, че ще се случи ТОЧНО ТОВА, КОЕТО И СТАНА!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg