Джак Строу: Трябва да постигнете нови резултати в борбата с корупцията

390
Джак Строу: Трябва да постигнете нови резултати в борбата с корупцията

Министърът на правосъдието Миглена Тачева, която е на работно посещение във Великобритания, проведе днес едночасова среща с британския си колега Джак Строу, съобщиха от българското ведомство. Министърът на правосъдието на Великобритания е поздравил българския си колега, след като изрично е отбелязал напредъка по областите от Плана за действие по показателите за напредък в съдебната реформа, които касаят дейността на Министерство на правосъдието /бендж марки 1-3/.

Джак Строу е декларирал голямата си съпричастност към осъществяващите се в България реформи и в частност в сферата на правосъдието и борбата с корупцията, като е подчертал, че следи тези проблеми още от предприсъединителния период на България към ЕС, когато е бил ангажиран с тях в качеството си на външен министър на Великобритания.

По време на разговора си Миглена Тачева и Джак Строу са коментирали и проблемите, свързани с борбата с корупцията. Трябва да постигнете нови резултати в борбата с корупцията, е подчертал Джак Строу. Той е припомнил опита си и като министър на вътрешните работи, когато е разработил и инициирал въвеждането на система за вътрешноведомствен контрол и разкриване на корупционни механизми и практики чрез специализирани звена в системата на полицията. Обмисля се въвеждането на този механизъм за контрол и в затворите, е съобщил Джак Строу.

Двамата министри са обсъдили и случая “Майкъл Шийлдс”, като Джак Строу е получил разяснение от министър Тачева по отношение на българската позиция за възможността британските власти да помилват Майкъл Шийлдс.

Министър Тачева се срещна днес и с лорд Филип Хънт - заместник-министър на правосъдието. Двамата са обсъдили законодателната уредба и организацията на работа по предоставянето на правна помощ в двете страни. Великобритания в момента провежда реформа, свързана с предоставянето на правна помощ, като една от промените е свързана с редуцирането броя на държавните адвокати.

Тема на разговора между министър Тачева и лорд Хънт са били още проблемите по отношение на местата за лишаване от свобода и по-конкретно - пренаселеността в затворите, която е сред актуалните въпроси за разрешаване и пред двете държави.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg