Джипитата готови на ефективни протести през септември

461
Джипитата готови на ефективни протести през септември

Сигналните протести на джипитата в цялата страна ще продължат и през август, съобщи председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас д-р Любомир Киров.

Вече тече подготовка и за преминаване към ефективни протести със спиране на работа през септември. Те ще се проведат едновременно в 28-те области на страната, в които организацията има регионални сдружения. Като първа стъпка джипитата ще затворят кабинетите си за два дни, в които ще се осигурява само неотложна помощ на нуждаещите се пациенти.

Общопрактикуващите лекари все още се надяват до ефективно преустановяване на работа да не се стигне, но въпреки това декларират, че са готови протестите да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да се чуят исканията им. Те са убедени, че защитават интересите и на пациентите си, и разчитат на разбиране и подкрепа от тях.

Всеки следващ протест ще е по-продължителен от предишния, заяви председателят на Контролната комисия към сдружението д-р Ивайло Попов.

По време на Националния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари вчера джипитата са начертали стъпките, с които ще защитават интересите си, а исканията им са свързани с увеличаване на бюджета за първична извънболнична медицинска помощ и подобряване организацията на работа.

Сред общопрактикуващите лекари има напрежение, категоричен е д-р Любомир Киров. Те не могат да се съгласят с неяснотата за това, какво ще се случва в системата на здравеопазването. Твърдят, че в момента решенията на политиците се бавят, а доколкото все пак ги има, те са чисто популистки.

Пример за това е намаляването на потребителската такса за пенсионерите, а наредбата за компенсирането на тези средства превръща джипитата в кредитори на държавата, твърдят те.

Семейните лекари настояват плащането на тези средства от здравното министерство да се извършва всеки месец, а установяването на регистрираните прегледи да става чрез селективна компютърна справка от амбулаторния журнал. Бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ през 2009 г. трябва да е 320 милиона лева, сочат изчисленията на сдружението.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg