Дзябао: Насърчаваме китайски фирми да инвестират в България

1024
Дзябао: Насърчаваме китайски фирми да инвестират в България

„Нашето правителство насърчава китайските фирми да инвестират свои средства във вашата страна. България и Китай трябва да засилят контактите си на различни нива, за да укрепим и задълбочим взаимното доверие. Необходимо е да открием нови сфери за сътрудничество помежду си".

Това заяви в Ню Йорк, САЩ, министър-председателят на Китай Уън Дзябао по време на срещата си с премиера Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация.

В хода на разговорите Уън Дзябао увери министър-председателя Бойко Борисов в желанието си да се задълбочи икономическото сътрудничество между двете страни. За целта правителствените ръководители се договориха в най-кратки срокове да се насрочи заседание на Смесената българо-китайската комисия.

„Сътрудничеството с България е важно за Китайската република и нашето правителство му отделя голямо внимание", допълни премиерът Уън Дзябао.

„Със стратегическото си географско положение, с пристанищата и летищата си и с железопътната инфраструктура България може да бъде вход за вашата страна и китайските фирми към Западна Европа. Страната ни е привлекателно място за инвестиции, предвид ниските данъци и стабилните си политическа и финансова системи", заяви по време на срещата Бойко Борисов.

Премиерът изтъкна ползотворните връзки между министерствата на икономиката, енергетиката и туризма, на външните работи и околната среда и водите на България и Китай и допълни, че двете страни биха могли да развият още по-добре сътрудничеството помежду си в сферата на културния туризъм.

В края на двустранната среща между делегациите Бойко Борисов получи покана за официална визита в Пекин.

По-рано министър-председателят Бойко Борисов разговаря с президента на САЩ Барак Обама в рамките на официалния обяд, даван от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в чест на държавните и правителствени ръководители, участващи в 65-та сесия на Общото събрание на организацията.

Преди официалната среща с министър-председателя на Китай Уен Дзябао премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Николай Младенов разговаряха и с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
21:09 | 25 September 2010
Китайските фирми ще инвестират в България когато имат подходящи условия за печеливши инвестиции. Едва ли ще се намери инвеститор, дори и китайски, който ще инвестира в губещи дейности. Основната цел на инвестирането е да се постигне печалба или положителен финансов резултат от него. Много от сегашните ефективно действащи български фирми могат да намерят доста големи пазари не само в Китай, но и в другите големи страни от Азия като Индия, Корея, както и в Африка. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg