ЕБВР ще управлява 200 млн. евро за енергийна ефективност

887
ЕБВР ще управлява 200 млн. евро за енергийна ефективност

Съгласно меморандума, който подписваме днес, 200 милиона евро ще бъдат предоставени на предприятията по ОП "Конкурентоспособност" за проекти за енергийна ефективност, като тези средства ще бъдат управлявани от Европейската банка за възстановяване и развитие. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Трайков и директорът на ЕБВР за България Даниел Берг подписаха Меморандум за разбирателство с Европейската банка за възстановяване и развитие. Освен това ЕБВР ще предостави свой ресурс от 50 до 150 милиона евро под формата на кредитни линии за 10 търговски банки в страната, които да осигурят съфинансирането на проектите. Така на практика предприятията ще получават по нов начин всички средства, които са им необходими за подобряване на енергийната им ефективност, като размерът на безвъзмездно предоставените средства ще е между 30% и 50% от цялата сума на проекта.

Според енергийния министър, реално общо около 400 и 600 милиона евро ще достигнат до бизнеса. Банката ще предостави и 1 милион евро техническа помощ под формата на ноу хау при разглеждането и оценката на проектните предложения. Тази техническа помощ включва консултантски услуги за изготвяне на основните документи и процедури за кандидатстване и оценка, маркетинг и изграждане на капацитета на енергийните одитори. Финансирането на тези услуги е изцяло за сметка на банката.

От своя страна Даниел Берг сподели, че основната цел на този меморандум е да се постигне хармония с постиженията на правото на ЕС. "ЕБВР иска да помогне на България да постигне по-устойчива икономика. През последните 2-3 години всеки проект, финансиран от ЕБВР в България има компонент на енергийнна ефективност или устойчива енергия и по-ефективното използване на енергията", отбеляза той. ЕБВР вече има отворени кредитни линии с някои местни банки, но този меморандум ще помогне те да се отворят за тези линии и за малките и средните предприятия.

Карстен Расмунсен, ръководител на отдела за България в Главна дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия изтъкна, че това е исторически ден. "Статистиката показва, че консумацията на енергия на глава на населението в България е 7 пъти по- висока от средното за ЕС и това не може да продължава повече. Този меморандум ще помогне на предприятията да подобрят енергийната ефективност и така ще намалят и оперативните разходите. За първи път започваме координирани действия за отпускане едновременно на кредити и безвъзмездна помощ при едни и същи правила. Процесът на кандидатстване на предприятията ще бъде много по-оптимизиран ще изисква по- малко време и по- малко разходи. Няма да има безвъзмездна помощ без кредити и кредити без безвъзмездна помощ", обясни той. Очаква се фирмите да могат да кандидатстват за това финансиране още това лято или най-късно началото на есента.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg