Economist: ЕС смекчава критиките си към България и Румъния

362
Economist: ЕС смекчава критиките си към България и Румъния

Критичните доклади от 23 юли, засягащи липсата на прогрес в борбата с организираната престъпност и корупцията при разпределението на еврофондовете в България са били смекчени след усилено лобиране, отбелязва седмичникът „Economist“.

Въпреки това, докладът има ефект, отбелязвайки липсата на каквито и да е убедителни резултати в борбата с корупцията и "тежкия проблем" с липсата на отчетност и прозрачност при разпределението на европейските фондове.

Комисията обяви строги санкции, спирайки помощи в размер на €486 милиона. Ако не се отбележи напредък, сумата ще се увеличи още през ноември (тази година). Обещанието на българския премиер Сергей Станишев предизвиква "оправдан скептицизъм" сред експертите.

Не буди доверие и назначаването на Меглена Плугчиева за министър по европейските фондове. Според европейците, фактът е, че българските усилия не са дали практически никакъв резултат, а всички закони и инициативи нямат практическа, а само публична стойност.

Всъщност нашите публични фигури изглеждат зловещо и съществуват подозрения за връзките им с бандити и финансови престъпления. Писмото на ОЛАФ обвинява политици в създаването на "политически чадър" над престъпници, откраднали милиони евро, предназначени за българската провинция.

Според ОЛАФ, "влиятелни сили" в политиката и администрацията "не са заинтересовани" от наказването на лицата, свързани с криминални босове. Припомнят се и корупционните скандали с Веселин Георгиев и Румен Петков. Изводите за нас, от европейска гледна точка: престъпността, корупцията и слабата съдебна система са взаимноподсилващи се проблеми, а властите изглеждат безпомощни срещу организираната престъпност.

 Това, което скандализира обикновените българи е, че тяхната страна, като най-бедна в ЕС, губи поредния си шанс да се модернизира. С известно учудване „Economist“ отбелязва, че критиките, които могат да доведат до защитна реакция в други страни, всъщност се посрещат добре и повишават популярността на ЕС, докато тази на управляващите продължава да спада.

Въпреки това правителството изглежда решено да издържи внесения вот на недоверие идната седмица, а на изборите следващото лято се очаква Бойко Борисов да се представи добре поради динамичния си имидж. Същевременно, според анализаторите, миналото му е показателно точно за тази политическа среда, от която България трябва да се отърси.

В заключение, изборът на евробюрократите е сложен: наливането на пари на европейските данъкоплатци в най-корумпираните нови членки на съюза би могло да дискредитира ЕС пред евроизбирателите.

Въпреки незадоволителното представяне на двете страни обаче, еврократите разбират, че острите критики и строги санкции могат да обезсърчат тези, които се опитват да поправят нещата и да подкопаят надеждите за членство на други балкански страни.

Въпреки всичко, малцина вярват, че новите страни-членки ще са по-добре извън съюза, отколкото в него, което принуждава европейските управляващи да търсят баланс между общественото недоволство в собствените си страни и това, което би било най-добро за развитието на самия съюз.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg