По думите на земеделския министър Валери Цветанов, сирене на цена под седем лева не е приготвено с истинско мляко. Анкета на bTV показа, че едва един на всеки пети българин е склонен да плати повече, за да яде по-качествено сирене.

Преди още да се зашуми около съмнителните съставки на сирената в търговската мрежа, те вече бяха разделени на продукти с растителен и животински произход. Оказва се обаче, че българинът се интересува не толкова от състава на хранителния продукт, колкото от цената му, или както се казва: "сиренето струва пари", а истинското - повече пари.

Лекарите сравняват консумацията на млечни продукти по съвременна технология с постепенно отравяне. Дори са готови да обявят бойкот на производителите на фалшиви млечни продукти. За разлика от гражданите, хората, които живеят на село, рядко посягат към готовите млечни продукти в търговската мрежа.

Рецептата за българското саламурено сирене не е тайна. Лесна за смятане е и крайната цена на продукта, който се получава от 5 л краве или 3 л овче мляко.