Един процент от износа на България през 2006 година е бил застрахован от БАЕЗ

421
През 2006 г. застрахованият от Българската агенция за експортно застраховане износ се е увеличил с 43 на сто спрямо 2005 г. и е достигнал един процент от реализирания износ на
страната, съобщиха от агенцията.

Общият застрахован обем на доставки е достигнал 352 млн. лв., което е с 18 на сто повече от 2005 г., два пъти повече от 2004 г. и десет пъти повече от 2003 година.

Приходите на агенцията за 2006 г. са 3,8 млн. лв., от които са платени обезщетения в размер на 600 000 лв., а печалбата след данъчно облагане възлиза на 821 000 лева.

Приетите вчера от парламента поправки в Закона за експортното застраховане ще доведат до значително облекчаване на условията за кредитиране и ще улеснят достъпа на фирмите до финансиране. Това прогнозира изпълнителният директор на агенцията Дочо Карадочев.

С приетите вчера от парламента промени в закона банковите и небанковите кредити, отпускани на микро-, малки и средни предприятия вече могат да бъдат застраховани и за сметка на държавата.

Втората промяна се отнася до процента на застрахователно покритие, което ще осигурява агенцията при сделките за сметка на държавата. Агенцията вече ще може да застрахова до 95 на сто от размера на дадена сделка, сключена по Закона за експортно застраховане, докато досега процентът на застрахователно обезщетение стигаше максимум 85 на сто.

Причина за иницииране на тези поправки е необходимостта от синхронизиране на законодателството на България с това на ЕС в областта на експортното застраховане, от една страна, а също така и целите, очертани в оперативната програма на Министерството на икономиката и енергетиката за развитие на конкурентоспособността на българската икономика в периода 2007-2013 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg