Единният разходен стандарт на ученик в ОУ скача с над 20% през 2008 г.

472
Единният разходен стандарт на ученик в ОУ скача с над 20% през 2008 г.

Единният разходен стандарт за ученик в община с население на общинския център над 70 000 души през 2008 г. ще бъде 980 лв., което е с 23% повече от т. г. през м. г. тя бе 796 лв. Общо 15 са общините с население на общинския център над 70 000 души. Това са Благоевград, Бургас, Варна, Добрич, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, Столична, Хасково, Шумен и Ямбол.

Правителството утвърди разделението на дейностите, финансирани чрез общинските бюджети, на местни и делегирани от държавата и определи стандартите за финансиране на делегираните от държавата дейности през 2008 г. С решението се осигуряват необходимият финансов ресурс за приложение на стандартите и се създават условия за развитие на процеса на финансова децентрализация през 2008 г.

Остойностяването на делегираните от държавата дейности води до опростяване и прозрачност на механизма за определяне на бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет за 2008 г., еднакъв подход в съставянето на общинските бюджети в частта на делегираните от държавата дейности за следващата година и до възможност за реално разпределение на отговорностите на държавата и общините.

1051 лв. е единният разходен стандарт за ученик в община с население на общинския център под 70 хил. души и гъстота на населението над 65 души на кв. км. В тази група са общо 40 общини. През 2007 г. тя бе 849 лв. Издръжката за ученик в община с население на общинския център под 70 хил. души и гъстота на населението под 65 души на кв. км ще е 1105 лв. С такива параметри са 139 общини. Най-висока – 1184 лв., е издръжката на ученик в планинските общини с над 3 селища и население на общинския център под 10 хил. души. Такива са общо 70 общини в страната.

Стандартите за финансиране на делегираните от държавата дейности през следващата година са актуализирани във връзка с увеличението на минималната работна заплата на 220 лв. и политиката по доходите през 2008 г.

Разширява се обхватът на делегираните от държавата дейности, като във функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи” се допълват две нови дейности – „Дневен център за деца с увреждания - седмична грижа” и ”Дневен център за възрастни хора с увреждания - седмична грижа”.

Нов момент е приемането на единните разходни стандарти за делегираните от държавата дейности в специализираните институции за предоставяне на социални услуги през 2008 г., в които са предвидени необходимите средства за горива и храна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg